Türkiye, Güney Sudan'ı tanıdı

Güney Sudan bağımsızlığını bugün resmen ilan etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türkiye, bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan Cumhuriyeti'ni tanıdığını belirterek, "barış ve refah dolu bir gelecek dilediği Güney Sudan Cumhuriyeti ve Güney Sudan halkı ile dostluk ve kardeşlik ilişkileri çerçevesinde yakın bir işbirliği geliştirmek yönünde gerekli çabayı göstereceğini" kaydetti.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Kapsamlı Barış Anlaşması çerçevesinde 9-15 Ocak 2011 tarihlerinde barışçı ve demokratik bir ortamda gerçekleştirilen Güney Sudan referandumu neticesinde, ayrılıktan yana çıkan sonuç bağlamında Güney Sudan'ın bugün bağımsızlığını ilan ettiği hatırlatıldı.

"Kapsamlı Barış Anlaşması'nı başından beri destekleyen Türkiye, söz konusu referandumun meşru sonucundan hareketle ve uluslararası toplumla uyumlu bir şekilde Güney Sudan Cumhuriyeti'ni, bağımsızlığının ilan tarihi olan 9 Temmuz 2011 günü tanımıştır" denilen açıklamada, bu bağlamda, bugün Cuba'da gerçekleştirilen törene Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz başkanlığında bir heyetin katıldığı belirtildi.

Bakan Yılmaz'ın Güney Sudan makamlarına Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Güney Sudan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanına, Türkiye Cumhuriyeti'nin Güney Sudan Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını tanıdığına ilişkin mektubunu tevdi ettiği kaydedildi.

Bakanlık açıklamasında yeni Güney Sudan Cumhuriyeti'nin, başta Sudan Cumhuriyeti olmak üzere ABD, AB ülkeleri, Arap Birliği ve Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ve Afrika Birliği üyesi ülkeler tarafından kuruluş tarihinden itibaren tanındığı anımsatılarak, "Türkiye, barış ve refah dolu bir gelecek dilediği Güney Sudan Cumhuriyeti ve Güney Sudan halkı ile dostluk ve kardeşlik ilişkileri çerçevesinde yakın bir işbirliği geliştirmek yönünde gerekli çabayı gösterecektir" denildi.

Güney Sudan, 2005 yılında yapılan ve Sudan'da onlarca yıldan beri süren savaşı sona erdiren barış anlaşması uyarınca, Ocak 2011'de yapılan referandumla kuzeyden ayrılma kararı almıştı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir