Türkiye, Libya'da ABD'nin 'koruyucu gücü' oldu

Türkiye'nin Libya'da ABD'nin "koruyucu gücü" olması ABD makamlarınca resmen açıklandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - Türkiye'nin Libya'da ABD'nin "koruyucu gücü" olması ABD makamlarınca resmen açıklandı. 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, günlük basın toplantısında bir soru üzerine, Türkiye'nin ABD'nin "koruyucu güç/hami devleti" olmayı kabul ettiğini söyledi.

Bu rolü kabul ettiği için Türkiye'ye "çok müteşekkir" olduklarını belirten Toner, bunun yanında Türkiye'nin New York Times gazetecilerinin serbest bırakılması ve güvenli şekilde ülkeden ayrılmasındaki çabalarından dolayı da "son derece minnettar" olduklarını kaydetti.

"Koruyucu güç/hami devlet" rolü kapsamında, Türkiye'nin Trablus Büyükelçiliği, ülkedeki ABD vatandaşlarını temsilen "konsolosluk ofisi" olarak hareket etmeyi de içerecek şekilde Libya'da ABD'yi "temsil edecek".

   

Katkının türünü Türkiye açıklamalı

Öte yandan ABD Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Ben Rhodes, "Türkiye'nin Libya'ya olası ek katkıları konusunda", "BM Güvenlik Konseyi kararını destekleyen bir ülke olarak Türkiye de dahil olmak üzere, ülkelerin bireysel bazda sağlayabilecekleri emsalsiz kapasiteler ve yardımlar ile etkili bir komuta yapısının nasıl oluşturulabileceği hususlarını değerlendirdiklerini" belirterek, "Türkiye, NATO'nun bir üyesi olarak, NATO içinde mevcut olan komuta ve kontrol kapasitelerinin çok iyi farkında. Ancak, Türkiye'nin insani ya da diğer türde yardımlar açısından sağlayabileceği katılıma dair açıklamalar Türklerden gelmeli" dedi.

Rhodes, "Obama'nın, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi kararına verdiği tam desteğin ve Libyalı sivilleri korumaya yönelik çabalarımızın altını çizmek için Başbakan Erdoğan'ı aramasının önemli olduğuna inanıyoruz" ifadesini kullandı.

"Obama'nın Erdoğan ile görüşmesinin bir diğer nedeninin ise, Türkiye'nin New York Times muhabirlerinin Libya dışına çıkarılmasında oynadığı önemli rol olduğunu" kaydeden Rhodes, "Dört muhabirin Libya dışına çıkarılması çabalarına Türkiye'nin çok aktif katılımı gerçekten önemliydi" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir