Türkiye, UGK'yi tanıdı

Dışişleri Bakanı Davutoğlu'na göre Kaddafi gitmeli, ülke bölünmeden reform talepleri yerine getirilmeli.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BİNGAZİ - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Libya halkının reform taleplerinin yerine getirilmesi ve Muammer Kaddafi'nin gitmesi gerektiğini belirterek, "Libya bölünmemeli, Ulusal Geçiş Konseyi'ni Libya halkının meşru temsilcisi olarak tanıyoruz" dedi.

Davutoğlu, Libya Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) Başkanı Mustafa Abdülcelil ile UGK'nın merkezi olan Budeyma binasındaki görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Ulusal Geçiş Hükümeti'nin yanında olduğunu söyledi.

Libya'nın ramazan ayına kadar sorununu çözmesini dileyen Davutoğlu, yol haritasında ateşkes ilan edilmesi ve tüm şehirlere insani yardım gitmesinin bulunduğunu belirtti.

Davutoğlu, "Halkın reform talepleri yerine getirilmeli, Kaddafi gitmeli, Libya bölünmemeli. Ulusal Geçiş Konseyi'ni Libya halkının meşru temsilcisi olarak tanıyoruz. Ömer Muhtar'ın temsilcisi olduğu bu halk, dünyaya insanlık onurunun ne olduğunu da gösterecektir" diye konuştu.

UGK Başkanı Mustafa Abdülcelil de Kaddafi'nin uluslararası gözetim altında Libya'da yaşamasını önerdiklerini, ancak Kaddafi'nin yanıt vermediğini söyledi.

Yanıtı beklerken Kaddafi hakkında uluslararası yakalama kararı çıktığını hatırlatan Abdülcelil, bu sebeple önerilerinin geçersiz olduğunu kaydetti.

Alt yapı çalışmalarına 200 milyon dolar

Öte yandan, Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye'nin Libya'ya yaptığı 100 milyon doların yanı sıra 200 milyon dolar daha yardım yapacağını bildirerek, "Politik istikrar sağlandıktan sonra, Libya kimseden para yardımı ihtiyacında olmayacaktır. Libya gururlu bir ülkedir" dedi.

Soruna çözüm bulmak ve Libya'nın refahı için çalıştıklarını vurgulayan Davutoğlu, "Libya'yı uluslararası toplumun önemli bir üyesi yapacağız. Bizim Libya halkıyla sonsuza kadar dayanışmamızı ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

İsavi ise, Türkiye'nin başından beri Libya halkının isteklerinin gerçekleşmesi konusunda çalıştığını belirterek, Türkiye'nin kendilerine her türlü desteği vermeye söz verdiğini kaydetti.

Bütün temas grubu toplantılarında, Bingazi için bir mekanizma oluşturulabileceği konusunun konuşulduğunu anlatan Davutoğlu, havaalanından şehre geldiği sırada Libya'daki durumu gördüğünü ve yeniden yapılandırmaya ihtiyaç olduğunu söyledi.

UGK'nın şu anda paraya ihtiyacı olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, Türkiye'nin vermeyi taahhüt ettiği 100 milyon doların yanı sıra ek olarak 100 milyon dolar nakit, 100 milyon dolar da proje bazında yardım yapacağını bildirdi.

Libya halkının hukuk devleti ve demokrasi talepleri olduğuna işaret eden Davutoğlu, bir politik çözüm için çalışmak zorunda olduklarını kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir