Türkiye'den giden göçmen sayısında düşüş
Avrupa Birliği, Türkiye ile anlaşmadan bu yana göçmen sayısında hafif düşüş gördü.
Avrupa Birliği (AB), iki hafta önce Türkiye ile Avrupa'ya gelen göçmen sayısının azaltılması için anlaşma imzalanmasından bu yana Ankara'nın Yunan adalarına gelen göçmen sayısını azaltmayı başardığına dair pek az bulguya sahip olduğunu belirtti.
AB bakanlar konseyinin dönem başkanlığını yürüten Lüksemburg hükümeti tarafından hazırlanan raporda Türkiye ile 29 Kasım'da imzalanan anlaşmadan bu yana adalara günde 4 bin kadar göçmenin giriş yaptığı ve bu seviyenin Kasım başındaki günde 5 bin -6 bin göçmene kıyasla "hafif bir düşüş" anlamına geldiği belirtildi. Ancak bu düşüşün sadece Türkiye'nin attığı adımlardan kaynaklanmamış olabileceğine de dikkat çekildi.
Bugün Brüksel'de yapılacak zirve öncesinde AB liderlerine dün gönderilen raporda, "Düşüş diğer faktörlerden de kaynaklanıyor olabilir" denildi.
AB sınır güvenliği kurumu Frontex, Yunanistan'a Kasım ayında gelen mülteci sayısının 108,000'e gerileyerek Ekim ayındaki düzeyin yarısına indiğini, ancak bunun büyük ölçüde bozulan hava koşullarından kaynaklandığını daha önce belirtmişti.
Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu bugün Almanya Başbakanı Angela Merkel ve diğer liderlerle buluşarak Suriyeli mültecileri Türkiye'den doğrudan Avrupa'ya gönderek bir planı görüşecek.
Ancak birçok AB lideri böyle bir adımın atılmasının Türkiye'nin insan kaçakçılarını ne kadar engellediğine dair somut kanıtların görülmesine bağlı olduğuna dikkat çekiyor.
AB liderlerinin ortaya koyduğu bu koşul aynı zamanda AB'nin Ankara'ya 29 Kasım'da imzalanan anlaşmada verdiği 3 milyar euroluk yardım sözü ve AB'ye gidecek Türkiye vatandaşları için vize kolaylıkları gibi adımlar için de geçerli.