UAEK toplantısında sert tartışmalar sahne aldı

İsrail heyetinin başkanı İsrail Michaili ile UAEK başkanı Muhammed El Baradei bugünkü oturumda tartıştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

VİYANA - Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun (UAEK) yönetim kurulu olağan toplantısının bugünkü oturumu, İsrail heyetinin başkanı İsrail Michaili ile UAEK başkanı Muhammed El Baradei arasında sert tartışmalara sahne oldu.

İran ve Suriye'nin nükleer programının tartışıldığı oturumda söz alan İsrail heyeti başkanı büyükelçi Michaili, UAEK başkanı El Baradei'nin Suriye'nin nükleer programına ilişkin hazırladığı son raporunda tarafsız davranmadığını ve "profesyonellikten uzak bir rapor hazırladığını" ileri sürdü.

Michaili ayrıca El Baradei'nin, "İsrail ile görüşmeden ön yargılı olarak rapor hazırlamakla UAEK'nın tarafsızlığına da gölge düşürdüğünü" savundu.

Şahsına ve kuruma yönelik ağır eleştirilere aynı sertlikle yanıt veren El Baradei, "Şahsına yönelik suçlamaları yüzsüzlük ve iftira olarak nitelendirebileceğini" söyledi.

El Baradei, İsrail'in 2007 yılında Suriye'nin Deyr El Zur bölgesindeki tesisi bombaladığını ancak bugüne kadar UAEK'ya, tüm ısrarlara rağmen bilgi vermekten kaçındığını belirtti.

İsrail ve Suriye, yönetim kurulunun bu döneminde gözlemci üye olarak yer alıyor.

İsrail heyet başkanı Michaili ile UAEK başkanı Muhammed El Baradei arasındaki sert tartışmanın ardından toplantıya, İran ve Suriye'nin nükleer programına ilişkin üye ülkelerin beyanlarıyla devam edildi.

Toplantının bugünkü ikinci oturumu ile yarınki oturumunda ise gündemdeki yakıt temini konusunun görüşüleceği bildirildi. Kurumun Viyana'daki merkezinde 15 Haziranda başlayan UAEK yönetim kurulu olağan toplantısının yarın sona ermesi öngörülüyor.