Venezuela, Rusya ile borç yapılandırma anlaşması imzaladı
Venezuela hükümeti, borç ödemelerini zamanında yapacağı sözü verse de, kredi derecelendirme kuruluşları 60 milyar doları bulan borcun tamamının geri ödenemeyeceğini düşünüyor. Venezuela hükümeti, borç yükünü hafifletmek amacıyla bugün Rusya ile 3 milyar dolarlık borç yapılandırma anlaşması imzaladı.
60 milyar dolarlık borcu nedeniyle uluslararası baskıyla karşı karşıya kalan Venezuela, Rusya ile borç yapılandırma anlaşması imzaladı. Anlaşma kapsamında Venezuela'nın borçları geri ödeme süresinin 10 yıla çıkarıldığı, ilk 6 yılda geri ödeme miktarının minimumda tutulacağı belirtildi.
Venezuela, 2011'de Rusya'dan, silah alımı için 3 milyar dolara yakın borç almıştı. Rusya ile yapılacak anlaşmanın, 60 milyar dolarlık borcunu ödemekte zorlanan Venezuela'yı kısa vadede rahatlatabileceği belirtiliyor.
Öte yandan Venezuela hükümeti, finansal zorluklara rağmen, borç ödemelerini zamanında yapacağı sözü verdi. Enformasyon Bakanı Jorge Rodriguez, dün televizyonda yaptığı konuşmada, "Bugün Venezuela'nın dış borcunun faiz ödemesini başlattık" dedi.
Devlet Başkanı Nicolas Maduro yönetiminin, pazartesi günü uluslararası yatırımcılar ve kreditörlerle yapılan borç ödeme toplantısında, ne ülkenin temerrüde düşmesini önlemek için bir plan ne de bir yeniden yapılanma önerisi getirmemesi, yatırımcılar arasında endişeye yol açmıştı.
Venezuela 60 milyar $ borcunu yeniden yapılandırıyor
"Borçların tamamını ödemesi zor"
Kısa dönemdeki ödemelerin yapılabileceği konusunda bir iyimserlik olsa da, yatırımcılar Venezuela'nın 60 milyar dolarlık çöp tahvillerinin tamamını geri ödeyemeyeceğini ve bu durumun, zaten kötü durumdaki ekonomiyi daha da kötüye götüreceğini belirtiyor.
Muhalefetin ve uluslararası toplumun tüm eleştirilerine rağmen Maduro'nun Ağustos ayında kurduğu ve geniş yetkilere sahip olan Kurucu Meclis, "finansman bulma sürecini destekleme" kararı almıştı.
Ancak yatırımcılar, aslında böyle bir süreç olmadığını, Maduro hükümetinin hiçbir tutarlı finansal plan sunmadığını ve böyle bir planın ABD'nin uyguladığı yaptırımlar karşısında hiçbir işe yaramayacağını söylüyorlar.
S&P ve Fitch, kredi notunu düşürdü
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch dün Venezuela tahvillerini "tercihli temerrüt" kategorisine indirdi ve gerekçe olarak 2019 ve 2024'te vadesi dolacak tahvil faizlerinin ödenmesindeki gecikmeleri gösterdi.
S&P Global de, Venezuela'nın yabancı para cinsinden kısa ve uzun vadeli kredi notlarını 'CC/C' seviyesinden seçilmiş temerrüt 'SD/D' seviyesine indirdi.
dünyanın en büyük petrol ihracatçılarından biri olan Venezuela'nın uyguladığı başarısız sosyalist ekonomi ve dünya petrol fiyatlarındaki düşüşler sonucu dört yıldır süren resesyon, halkı çok zor durumda bıraktı. Pek çok Venezuelalı, yiyecek ve ilaç yokluğu yaşıyor.