Vergi şeffaflık raporunda 'kara liste' değişmedi

OECD'nin vergi şeffaflık raporunda Brunei, Dominik, Guatemala, Lübnan, Liberya, Panama, Marshall Adaları, Nauru, Trinidad, Tobago ve Vanuatu, OECD'nin kara listesinde yer almayı sürdürdü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) bugün yayımladığı raporda, vergi şeffaflığı ve gizli banka bilgileri paylaşımı konusunda sert eleştirilere hedef olan İsviçre'nin son aldığı yasal önlemler olumlu bulundu. 

OECD'nin konu ile ilgili küresel forumu tarafından hazırlanan raporda, 2011 yılından bu yana vergi kaçakçılığının önlenmesi konusunda yapılan yasal düzenlemelerin ''uluslararası standartlara uygun'' olduğu belirtilirken, bundan sonraki aşamada yasaların uygulanmasının mercek altına alınacağı kaydedildi. 

İsviçre, şubat ayının ilk haftasında Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu'nca (ICIJ), HSBC'nin "Swissleaks" projesi adı altında 203 ülkede 100 milyar doların üzerinde bir sermayeyi İsviçre'de gizli hesaplarda tutarak, müşterilerinin vergi kaçırmasına yardımcı olduğu iddialarıyla gündeme gelmişti.      

OECD küresel forumu, İsviçre'de son yasaların uygulanması ile ilgili raporunu ise 2016 yılının ikinci yarısında yayınlayacağını açıkladı. 

Raporda, Lüksemburg'a, vergi kaçakçılığı ile mücadele yasaların uygulanması konusunda ise eleştiriler yöneltildi. Son olarak AB Komisyonu, çok uluslu şirketlerin AB ülkeleri içinde vergi kaçırmalarına olanak sağladığı için Lüksemburg aleyhine soruşturma başlatmıştı.  

Lüksemburg, üyesi olduğu Avrupa Birliği'nin üyelerini bilgilendirmeden, küresel şirketlerin vergi kaçakçılığı yapmasına yasal yollardan yardımcı olmakla suçlanıyor. 

OECD kara listesi    

Öte yandan, OECD raporunda, Brunei,  Dominik, Guatemala, Lübnan, Liberya,  Panama, Marshall Adaları,  Nauru, Trinidad, Tobago ve Vanuatu hala vergi şeffaflığı konusunda kara listesinde kalmaya devam etti. 

Raporda, vergi şeffaflığı ile ilgili yasalarının uygulanması denetlenen Macaristan. Portekiz, Uruguay, Cook adaları ve Aruba OECD'den geçer not aldı. 

OECD,  Moritanya ve El Salvador'da yasaların uygulanması ile ilgili raporunu ise yılın ikinci yarısında açıklayacak. 
 

Bu konularda ilginizi çekebilir