Visa, alışveriş hacmini yüzde 13 artıracak

Visa, Türkiye'de yüzde 13 artışla 230 milyar TL alışveriş hacmine ulaşmayı hedefliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Ödeme sistemleri şirketi Visa Europe Türkiye Ülke Müdürü Merve Tezel, Türkiye'de Visa kartları ile yapılan alışveriş hacminin yıl sonunda ağırlıklı olarakbanka ve ticari kartlardan gelmek üzere yüzde 13 artışla 230 milyar liraya çıkmasını beklediklerini söyledi.

              
Şirketin düzenlediği basın toplantısında konuşan Tezel, BDDK'nın taksit düzenlemelerinin büyüme dinamiklerinde etkisinin görülmesi için henüz erken olduğunu belirterek, "Taksitli alacak
bakiyesinde, Şubat ayının ilk üç haftası Ocak sonuna göre yüzde 5 civarı bir düşüş görüyoruz. Ama buna bakarak değerlendirmek çok doğru değil. Nihai etkisini görmek için biraz daha izlemek gerekiyor. Ancak toplam kart harcamalarının 2014'te yine de bir dengelenme içerisinde geçmesini bekliyoruz" dedi ve ekledi: "Çünkü artık büyüme sadece kredi kartları ve taksitlerle sağlanmıyor. Banka kartları ve ticari kartların 2013'te olduğu gibi 2014'te de büyümenin önemli bir kısmını oluşturacağını öngörüyoruz."
              
Ekonomi yönetimi tüketici kredilerindeki hızlı büyümeyi azaltmak ve cari açık üzerinde olumsuz etki eden tüketim harcamalarının kısılmasını sağlamak amacıyla tedbirler almış; BDDK da, geçen sene konut, taşıt ve tüketici kredilerine ilişkin sınırlamalarda düzenleme yapmıştı. Bu sene 230 milyar liralık bir alışveriş hacmi öngördüklerini ifade eden Tezel, banka kartlarının yüzde 30, ticari kartların da yüzde 50 büyümesini beklediklerini kaydetti.
              
Geçen yıl Türkiye'de Visa kartları ile yapılan alışveriş hacminin yüzde 14 artışla 204 milyar liraya ulaştığını ifade eden Tezel, geçen yıl Visa markalı kartların toplam kullanım hacminin de 412 milyar liraya yükseldiğini, işlem adedi olarak da yüzde 7 artışla 1.7 milyar adet işleme ulaştıklarını söyledi.
              
Visa temassız kartların sayısının 7 milyon adede ulaştığını kaydeden Tezel, temassız kartlarla harcamaların toplamının da yüzde 31 arttığını belirtti.
              
Tezel, 2013'te pazarda faaliyet gösteren tüm ödeme sistemleri arasında lider olduklarını belirterek, Aralık sonu itibariyle kart adetlerinde yüzde 55, toplam kullanımda ise yüzde 52
pazar payına sahip olduklarını ifade etti.
              
Visa Europe Bölge Genel Müdürü Berna Ülman da, 2013 yılında Visa markalı kartların 87 milyon adede ulaştığını belirterek, geçen sene her 5.3 liralık harcamanın 1 lirasının Visa kartları ile
yapıldığını kaydetti.
              
Ülman, "Geçtiğimiz yıl Avrupa kart adedindeki artışın yüzde 13'ü Türkiye'den geldi. Kart adedinde Avrupa'nın ikinci büyük pazarıyız. Avrupa'da toplam hacimdeki büyümenin yüzde 15'i Türkiye'den geldi. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da toplam hacimde Avrupa'nın üçüncü büyük pazarı olmayı sürdürdük" diye konuştu.
              
Toplantıda, Visa'nın "kişisel bilgi paylaşımı" yapıp yapmadığına yönelik bir soru üzerine ise Visa Europe İcra Direktörü Mark Antipof, "Visa'da kişisel bilgiler yoktur, biz bu bilgilere sahip değiliz. Biz sadece işlem bilgilerine sahibiz" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir