Yaralananların sayısı bini geçti
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
MOSKOVA - Rusya'da Ural Dağları'nın güneyinde yer alan Çelyabinsk bölgesine düşen gök
taşları (meteor) nedeniyle yaralananların sayısının bin kişiye ulaştığı bildirildi.
Rusya İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, göktaşı yağmuru nedeniyle 200'ü çocuk olmak üzere 1000 kişinin yaralandığı belirtildi.
Son verilere göre, Çelyabinsk eyaletinin 10 farklı bölgesinin göktaşı yağmurundan etkilendiği ve patlamaların oluşturduğu dalga nedeniyle yaklaşık 170 bin metrekare camın kırıldığı bildirildi.
2 bin 962 ev ve 361 kreş ile okulun zarar gördüğünü belirten yetkililer, ciddi zarar gören 3 bölgede olağanüstü hal ilan edildiğini kaydetti.
Havanın eksi 18 derece olduğu bölgede, akşam saatlerine kadar kırılan bütün pencere camların yenilenmesi için çalışmalar yürütüldüğü kaydedildi.
Öte yandan Çelyabinsk kenti yetkilileri, patlama sonucu fırlayan cam parçaları nedeniyle yaralanan 758 kişinin hastanelerde tedavi altına alındığı belirtti. Meteordan fırlayan parçalar nedeniyle yaralanan olup almadığıysa henüz açıklık kazanmadı.
Rusya televizyonunda yayınlanan amatör video çekimlerinde, yerel saatle 09.20'de güneşin doğmasından biraz sonra gökyüzünde, geride kalın beyaz bir iz bırakan ve yoğun bir şekilde ışıldayarak hızla giden bir nesneye ait görüntüler yer aldı.
Rusya'nın ITAR Tass haber ajansı meteordan kopan bazı parçaların Çerbakul kasabasında bir baraj gölüne düştüğünü duyurdu.
Ajansın, askeri sözcü Yaraşlav Roşçupkin'e dayanarak verdiği haberde, aynı bölgede meteordan kopan parçaların neden olabileceği 6 metre genişliğinde bir krater oluştuğu kaydedildi.
Meteor yaklaşık 10 ton ağırlığında
Rusya Bilimler Akademisi'nden yapılan açılamada, 10 ton ağırlığında olduğu sanılan meteorun ses hızını aşarak Dünya atmosferine girdiği bildirildi.
Açıklamada, saatte en az 54 bin kilometre hızla atmosfere giren ve yeryüzüne 30-50 kilometre kala paramparça olan meteorun Çeyabinsk bölgesinde 5-6 kilotonluk bir enerjinin açığa çıkmasına neden olduğu belirtildi.
Uzaydaki genellikle kuyruklu yıldızlara veya asteroitlere ait dünya ile çarpışma yolunda olan cisimlere meteoroit adı veriliyor. Meteoroitler, dünya atmosferine girdikten sonra ise meteor olarak adlandırılıyor. Meteorların büyük bir kısmı atmosferde sürtünmenin etkisiyle yanarak yok oluyor. Ancak yanarak yok olmayan ve dünyaya çarpan meteoroitler is meteorit olarak adlandırılıyor.
Meteorlar, atmosfere girdiklerinde sesten daha hızlı hareket etmeleri nedeniyle büyük sonik patmalara neden oluyor. Rusya'da yaşanan olaydaki gibi yaralanmalara yol açacak ölçüde patlamalaraysa çok nadiren rastlanıyor.
Rusya'da görülen meteor yağmuru, dünyaya şimdiye kadar kaydedilen en yakın mesafeden geçecek gök cismi olan 2012 DA14 adlı asteroitin yeryüzünün en yakınına geleceği ana saatler kala meydana geldi.
Ancak Avrupa Uzay Ajansı'nın twitter üzerinden yaptığı açıklamada, kurum uzmanlarının iki olay arasında bir bağlantının bulunmadığı görüşünde oldukları belirtildi.
Rusya Bilimler Akademisi, Çelyabinsk'e düşen meteorun dünya atmosferine giriş hızının saatte 54 bin kilometre olduğunu ve yerden yaklaşık 30-50 kilometre yükseklikte parçalandığını bildirmişti.