Yardımı Yunanistan götürecek

Yunanistan, Gazze'ye götürülecek insani yardımı, BM'nin öngördüğü koşullarda götürmek istiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ATİNA - Yunanistan, Gazze'ye insani yardımı "uygun yöntemlerle ve mevcut kanallar aracılığıyla" kendisi götürme önerisinde bulundu.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Yunanistan'ın, Gazze'ye uygulanan ablukanın kaldırılması ihtiyacıyla ve bölgedeki insani durumun düzeltilmesiyle ilgili tezlerinin bilindiği" belirtilerek, "Bu tezler çerçevesinde Yunanistan, insani yardımı BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un istediği şekilde, Yunan gemileriyle, ya da başka uygun yöntemlerle mevcut kanallardan taşımaya hazır olduğunu yeniden bildirir" ifadelerine yer verildi.

Bakanlık açıklamasında, "Atina'nın, bu amaçla görevin yerine getirilmesi için, ilgili tüm taraflarla en kısa zamanda temaslarda bulunma niyetinde olduğu" belirtildi.

Bu arada, Yunan medyası, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'nun, Filistin lideri Mahmud Abbas'ı telefonla arayarak Atina'nın bu konudaki niyetini bildirdiğini duyurdu.

Ban Ki-mun yeşil ışık yaktı

Diğer taraftan, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, Gazze'ye insani yardımı ''uygun yöntemlerle ve mevcut kanallar aracılığıyla'' kendisi götürme önerisinde bulunan Yunanistan'a destek verdiği bildirildi.

BM Sözcülüğünden yapılan açıklamada, Genel Sekreter Ban'ın Yunanistan Dışişleri Bakanı Stavros Lambrinidis ile telefonda konuştuğu, görüşmede Genel Sekreterin, Yunanistan'ın Gazze'ye insani yardımı, mevcut güzergahlardan ve BM ile yakın işbirliği halinde götürme önerisine destek verdiği belirtildi.

BM açıklamasında Genel Sekreterin, Yunanistan'ın bu girişiminin, hem bölgede gerilimin düşmesine yardımcı olacağı, hem de Gazze'de yardıma ihtiyaç duyanlara gerekli insani yardımın ulaşmasını sağlayacağı görüşünde olduğu, bu kapsamda BM'nin, Yunanistan, İsrail ve Filistin yetkilileriyle işbirliği içinde çalışabileceğini söylediği de kaydedildi.

Açıklamada Genel Sekreterin, Gazze'ye yardım filosunu düzenleyenlerin de bu girişimi kabul etmelerini umduğu bildirildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir