Yeni NATO Genel Sekreteri yarın görevini devralacak

Rasmussen, 1 Ağustos'tan itibaren NATO Genel Sekreteri olarak 5 yıllık göreve başlayacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Danimarka'nın eski Başbakanı Anders Fogh Rasmussen, yarın resmi olarak NATO Genel Sekreterliği görevini üstlenecek.

Time dergisinin haberine göre, küresel bir güç merkezi olmaktan uzak, küçük ve tertipli bir ülke olan Danimarka'da 8 yıl başbakanlık yapan Rasmussen, yarın dünya diplomasisinde çok daha önemli bir koltuğa oturacak ve ittifakın genişlemesinden, Afganistan'daki sorunun çözümüne uzanan birçok konuda uzlaşı yolunu arayacak.

Brüksel'de başarılı olmak için birçok ülkenin desteğine ihtiyaç duyacak olan Rasmussen, 26 Ocak 1953'te doğdu. Rasmussen, siyasete çok genç yaşta, Genç Liberaller organizasyonuyla atıldı. Lisansüstü diplomasını 1978'de Arhus Üniversitesi'nden aldı. Parlamentoya 1978 yılında, henüz 25 yaşındayken giren Rasmussen, 1987-92 yılları arasında vergilendirme bakanı, 1990-92 yılları arasında ekonomik ilişkiler bakanı olarak görev yaptı.

Rasmussen, vergi oranlarını aşağıya çekme ve göç oranını düşürme vaadiyle 2001 yılında başbakan seçildi. Vaatlerinin büyük kısmını yerine getiren Rasmussen, en büyük sıkıntıyı 2005 yılında, Danimarka'da  Hz.Muhammed'in karikatürlerinin yayımlanmasıyla yaşadı. Rasmussen, "Eğer karikatürleri savunmasaydık, Avrupa demokrasisinin prensiplerinden vazgeçmek zorunda kalırdık" diyerek, ülkenin İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana karşılaştığı en büyük problem olarak nitelenen krizin önünü almaktan uzak bir tutum sergiledi.