Yunanistan rulet masasında

Yunanistan IMF'ye olan borcunu ertelemesinin ardından kulisleri hızlandırdı. Çipras bugün Putin'le telefonda görüştü, Varoufakis ise Almanya'dan randevu aldı. Avrupa pür dikkat kritik görüşmelere odaklandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

IMF'ye olan borçlarını bugün ödemesi gerekirken, ay sonuna erteyelen Yunanistan Başbakanı Çipras ile Rusya Devlet Başkanı Putin, iki ülke arasındaki iş ve enerji konularında görüş alışverişinde bulundu.

Çipras'ın talebi üzerine gerçekleştirilen görüşmede, iki ülke arasındaki iş ve enerji sektörlerinde iş birliği konuları ile St Petersburg'da gerçekleştirilecek Uluslararası Ekonomik Forumu ile ilgili görüş alışverişinde bulunduğu belirtildi. 

Yunan medyasına yansıyan haberlerde, iki liderin konuşmasının Yunanistan'ın Avrupalı ortaklarıyla olan müzakerelerinin kritik aşamada bulunduğu ve Avrupalı liderlerin Moskova'ya yaptırım uyguladığı bir dönemde gerçekleştirildiğine dikkat çekildi. 

Rusya, uluslararası kreditörlerle anlaşmaya varamaması durumunda Yunanistan için potansiyel fonlayıcılardan birisi olarak gösteriliyordu.

Olası bir Rusya - Yunanistan yakınlaşması Avrupa için oldukça tedirgin edici kabul ediliyor.

Almanya Maliye Bakanı'ndan randevu alındı

Diğer yandan Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble'nin sözcüsü Martin Jaeger, Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis'in isteği üzerine, iki maliye bakanının Salı günü Berlin'de görüşebileceğini belirtti.

Jaeger, Varoufakis'in bir başka görüşme için Pazartesi Berlin'de olacağını ve Schaeuble ile de bir toplantı talebinde bulunduğunu belirtti. Sözcü, henüz kesin bir saatin belirlenmediğini de sözlerine ekledi.

Erken seçim gündemde 

AB ve IMF'nin sert tutumu ise Yunanistan'ı erken seçime zorlayabilir

Yunanistan'ın Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Dimitris Stratoulis, uluslararası kreditörlerin reform karşılığında mali yardım anlaşması için taleplerini
yumuşatmamaları durumunda ülkenin sol eğilimli hükümetinin erken seçim kararı almak zorunda kalabileceğini belirtti.
              
Yunanistan'da iktidardaki Syriza partisinin aşırı solcu kanadından olan Stratoulis'in görüşlerinin partinin ne kadarını temsil ettiği net olmasa da kreditörlerin sundukları planın derinlerde yarattığı kızgınlığı ve Syriza'nın bu öneriyi kabul etmemek için alternatif yollar arayabileceğine dair bir sinyal olarak görülebilir.
 

capture-20150605-135836.jpg