Müfredatlar yenilendi

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, ilkokul ve ortaokul düzeyinde 17, lise düzeyinde 24, imam hatip ortaokulu ve imam hatip lisesi düzeyinde 10 olmak üzere toplam 51 ayrı, sınıflar esas alındığında ise 176 müfredatın yenilendiğini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Güncellenen Öğretim Programları'nın tanıtımı toplantısına katıldı. 

Yılmaz, "Yenilenen müfredatlar, ilk olarak 2017-2018 eğitim öğretim yılında 1, 5 ve 9. sınıflarda uygulamaya konulacaktır. Ocak 2018'e kadar programlarla ilgili olarak sahadaki uygulamalarımız üzerinden izleme ve değerlendirme çalışması yapacağız. Haziran 2018'e kadar değiştirilen müfredatların eğitim araç gereçlerini, ölçme araçlarını hazırlayacağız" dedi.

"Eylül ayından itibaren, okullarımızın açılmasıyla birlikte, bütün öğretmenlerimize ve velilerimize programların ayrıntılı olarak tanıtılacağı toplantılar düzenlenecek" diyen Yılmaz, "Bu hazırlıklarımızla, 2018-2019 eğitim öğretim yılına tüm sınıflarda ve tüm derslerde yeni müfredat ile eğitim öğretim sürecimize istikrarlı ve çok daha güçlü, yeni ve yenilikçi bir şekilde devam edeceğiz" diye konuştu.

Yılmaz ayrıca şu bilgiyi paylaştı:"İlkokul ve ortaokul düzeyinde 17, lise düzeyinde 24, imam hatip ortaokulu ve imam hatip lisesi düzeyinde 10 olmak üzere toplam 51 ayrı, sınıflar esas alındığında ise 176 müfredat yenilendi."

Evrim teorisi çıkarıldı, cihata yer verildi

Yılmaz, orta öğretimde her derse öğrencilerin seviyelerine göre yer verilmekte olduğunu söyleyerek, evrim teorisinin öğrencilerin yeterli felsefi alt yapıya sahip olmaması gerekçesiyle üniversiteye bırakıldığını kaydetti.

Evrim teorisinin müfredattan çıkarılacak olması basında ve çeşitli kesimlerde tartışmalara yol açmıştı.

Yılmaz, müfredattaki konulara "gerektiği kadar ve gerektikçe" yer verildiğini söyleyerek, şöyle konuştu:

"Evrim konusu ikiye bölünmüş bir tarafgirlikle, kör dövüş içinde tartışılmaktadır. Müfredatta evrim teorisiyle ilgili mutasyon, seçim, adaptasyon gibi kavramlar yer almaktadır. Ancak evrim kuramı üniversiteye bırakılmıştır, çünkü öğrencilerin felsefi altyapıya sahip olması gerekir."

Öte yandan Yılmaz imam hatip liselerindeki fıkıh dersinde artık "cihat" kavramının da öğretileceğini söyleyerek, şunları kaydetti:

"Cihat bizim dinimizde bir unsur bu nedenle fıkıh dersinde ve temel dini bilgilerde cihat var. Bundan (cihadın öğretilmesinden) rahatsız olmaya gerek yok, aksine vermesek talep gelmesi gerekirdi. Kırmak, dökmek, savaşmak cihadın içine girmez ama gerekiyorsa vatan koruması girer. Cihadın ne olduğu ve ne olmadığının öğretilmesi de bizim görevimiz."

Yılmaz, yeni müfredatta "FETÖ, PKK ve DEAŞ" kavramlarının da yer alacağını bildirdi.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi müfredatı pazartesi açıklanacak

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 2014'te eğitimde zorunlu din ve ahlak kültürü derslerine karşı açılan davada, zorunlu din dersi uygulamasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) eğitim hakkıyla ilgili maddesinin ihlaline hükmetmişti. MEB yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Alevilerin kendilerine daha çok yer verilmesini talep ettiği Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi müfredatının pazartesi günü askıya çıkacak.

Yılmaz, müfredatı yenilirken çoğulcu bir yaklaşımı esas aldıklarını da belirterek, "Bu müfredat, şu ana kadar yapılmış en demokratik, en katılımcı, en çoğulcu müfredattır" ifadesini kullandı.

Yılmaz, önümüzdeki ilk TEOG sınavından itibaren öğrencilere 6-8 açık uçlu soru sormayı planladıklarını da belirtti.