Okan’dan eğitim ve sağlığa 150 milyon dolar

Türkiye’yi birçok ilkle tanıştıran Okan Holding, 3 yılda eğitim ve sağlığa 150 milyon dolar yatırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kerim ÜLKER

İnşaattan enerjiye, gıdadan turizme birçok alanda faaliyet gösteren Okan Holding, eğitim ve sağlıkta da büyümeye devam ediyor. Türkiye’yi bir çok ilkle tanıştıran holding, 3 yılda eğitim ve sağlığa 150 milyon dolar yatırdı. Okan Holding’in Kurucusu ve Okan Üniversitesi’nin Mütevelli Heyeti Başkanı Bekir Okan, bu yıl yükseköğretimdeki 18’nci yılı geride bıraktıklarını söyledi.

Bekir Okan’ın verdiği bilgilere göre, 50 bin metrekare kapalı alana sahip, 250 yatak kapasiteli, 10 ameliyathane, 47 erişkin ve yoğun bakım ünitesi, IVF ünitesi, invaziv radyoloji ünitesi ile poliklinikler ve kliniklerin yer aldığı Okan Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kasım 2016’da Tuzla’da hizmete açıldı. Sırada yine Tuzla’da faaliyete girecek diş hastanesi bulunuyor. Bekir Okan, “Bundan dört yıl önce, Tıp ve Diş Hekimliği fakültelerini açan, sağlık eğitiminde Tuzla Kampüsü’ndeki Sağlık Bilimleri Eğitim Kompleksi ile Tıp, Diş Hekimliği Fakülteleri, Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu’nu aynı çatı altında buluşturup, sadece birkaç üniversitede yer alan Hastane Simülasyon Merkezi’ni 700 metrekarelik bir alanda kuran Okan Üniversitesi, sağlık ve tıp eğitimindeki bu deneyimini şimdi Tıp Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakültesi hastaneleri ile sahaya taşıyor” dedi.

Çin ve Rusya ile eğitim köprüsü kurdu

2014’te Mecidiyeköy’de Diş Hekimliği Fakültesi Eğitim ve Uygulama Hastanesi’ni, Kasım 2016’da Tuzla’da Okan Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ni faaliyete geçirdiklerini hatırlatan Bekir Okan, “Okan Üniversitesi sağlık alanında büyümesine ikinci diş hastanesi ile devam edecek. Eylül 2017’de Diş Hekimliği Fakültesi Eğitim ve Uygulama Hastanesi’nin ikincisini Tuzla’da hizmete sokacağız” diye konuştu.

Turizmde Marco Polo Oteli ile, Türkiye’yi 'her şey dahil' konseptiyle tanıştıran Okan Holding, eğitimde de bir çok ilke imza attı. Türkiye’de ilk kez Çince Mütercim Tercümanlık Bölümü'nü açan üniversite iki ülke arasındaki köprüyü Konfüçyüs Enstitüsü ile kurdu. Anaokulunda da Çince eğitim verilirken, benzer şekilde Rusça da müfredatta önemli yer tutuyor. Bu konuda da Okan Üniversitesi Puşkin Enstitüsü’nü kurdu.

Özellikle dil ve kariyer konularında farklılık yaratan Okan Üniversitesi’nde işadamları ders veriyor hatta dönem boyunca hocalık yapıyor. Bekir Okan bu isimler arasında Muhtar Kent, Ali Sabancı, Sani Şener, Ahmet Nazif Zorlu, Demet Sabancı hatta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun bulunduğunu söyledi. Okan, “Öğrenciler, iş adamları ve politikacılarımızın deneyimlerini öğreniyor” sözleriyle kariyer seçiminde bu derslerin en önemli yollardan biri olduğunu kaydetti.

Öğrenciler mezuniyete SGK kartıyla geliyor

Bekir Okan, “Biz bazı derslerimiz için outsource (dış kaynak) olarak yerel ve uluslararası şirketlerle çalışıyoruz. Örneğin lojistik dersinde DHL, Ekol gibi markalarla çalışıyoruz. Öğrencilere birinci sınıfta staj imkanı sunuyoruz. Birçok öğrencimiz mezuniyet töreninde işe girmiş oluyor. Hatta bir çoğu sigorta kartlarıyla mezuniyete geliyor” diye konuştu.

2003’te eğitim hayatına 85 öğrenciyle başlayan üniversitede şu anda 25 bin öğrenci eğitim görüyor. Öğrencilerin yüzde 25’i ise farklı ülkelerden. Yabancı öğrencinin ekonomiye katkısından da bahseden Bekir Okan, “Ortalama bir öğrenci eğitim için 10 bin dolar ödüyor. Yılda 10 bin dolar kirası, yeme içmesi, gezmesi tutuyor.

Aileler de gelip bir o kadar harcama yapıyor. 30 bin dolar tutuyor toplamında. 5 yılda 150 bin dolara varıyor. Bin öğrencinin yarattığı ekonomi ise 150 milyon dolar oluyor” diye konuştu.

Happy Life’ı geçemeyen mezun olamıyor

Okan Holding’in ABD’de de üniversitesi bulunuyor. Miami’deki kampüste 300’den fazla öğrenci eğitim görüyor. Bekir Okan, ABD'de yeni kampüsler, bölümler açmak istediklerini ifade ederek "Buradaki öğrencilerimize Miami’de hazırlık okuma şansı da veriyoruz. Yılda 50 öğrenci gidiyor. Aynı ücret ve yurt imkanı ile gidiyorlar. Ayrıca çocuklarımızın sosyal eğitimi bizim için çok önemli. Happy Life adlı bir dersimiz var. Zorunlu bir ders. O dersi geçemeyen mezun olamıyor. En az bir sosyal aktiviteye katılmaları gerekiyor bu derste” dedi.