32 ülkeden 56 sanatçı İstanbul Bienali'nde

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından Koç Holding sponsorluğunda düzenlenen 15. İstanbul Bienali, "iyi bir komşu" temasıyla 16 Eylül'de açılıyor. Bienalde 32 ülkeden 56 sanatçının işleri sergileniyor...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Koç Holding sponsorluğunda düzenlenen 15. İstanbul Bienali, "iyi bir komşu temasıyla" 16 Eylül'de açılıyor. Küratörlüğünü sanatçı ikilisi Elmgreen & Dragset'in yaptığı bienalde 32 ülkeden 56 sanatçının farklı coğrafya ve zaman dilimlerinden hikâyeler anlattığı işleri sergileniyor. 30 sanatçının bu bienal için özel olarak ürettiği yeni eser ise ilk kez İstanbul'da sanatseverlerle buluşuyor.

15. İstanbul Bienali süresince kamusal program çerçevesinde farklı alanlardan isimlerin katılımıyla 16 Eylül tarihinden itibaren gerçekleştirilecek ücretsiz etkinliklerle iyi bir komşu başlığı farklı perspektiflerden ele alınıyor.

Kamusal Program

Sanatçı Zeyno Pekünlü'nün koordinatörlüğünü üstlendiği 15. İstanbul Bienali Kamusal Programı'nın 16 Eylül saat 14:00'te Pera Müzesi'nde gerçekleştirilecek aile kurumunun ötesine geçen aidiyet arayışlarına odaklanan Seçilmiş Aileler başlıklı açılış sempozyumunda Toronto Üniversitesi'nden Sahrzad Mojab kendi deneyiminden yola çıkarak şiddet ve kadın bedeni üzerinden bir göç okuması yaparken, Joseph Massad çok kültürlülüğün liberal tezahürlerini eleştirdiği bir konuşma, Şükrü Argın ise ulusal sınırlar içinde ve dışında çizdiğimiz sınırlardan bahsedeceği bir sunum gerçekleştirecek.

Kent ekolojisi

11 Kasım saat 14:00'te İstanbul Modern'de gerçekleşecek Müşterek Kader başlıklı kapanış sempozyumu ise Massimo de Angelis, Stavros Stavrides ve Ayfer Bartu Candan'ın katılımıyla kent ekolojisi ve mekânların ilişkilerimiz üzerindeki etkisine odaklanacak.

Program, bu iki başlığın etrafında katılımcıların birlikte düşüneceği, yemek pişireceği, okuyacağı ve müzik yapacağı haftalık etkinliklerle devam edecek. Kadir Has Üniversitesi öğretim görevlilerinden Ezgi Tuncer göç ve yemek üzerine farklı ülkelerden davetli şeflerin birlikte yemek pişirecekleri ve sohbet edecekleri bir atölye gerçekleştirirken akademisyen Sezai Ozan Zeybek kent tarihiyle köpeklerin tarihini birlikte okuduğu bir sunumla programa katkı sunuyor. Evrim Hikmet Öğüt'ün düzenlediği atölyede ise İstanbul'un göçmen ve yerleşik müzisyenleri bir araya gelerek doğaçlama bir performans sergileyecek.

Okuma Günleri

Çukurcuma Kolektifi ise İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın, yer aldığı Nejat Eczacıbaşı Binası'nın alt katında oluşturduğu yeni serbest mekânda okuma günleri düzenleyecek. Hamiş Suriye Kültür Merkezi ve Goethe-Institute işbirliğiyle düzenlenen atölyede ise çocuklar, Suriyeli genç sanatçıların yardımıyla kendi süper kahramanlarını yaratacaklar.

15. İstanbul Bienali'nin ön izleme günlerinde çeşitli sanatçı konuşmalarına da yer verilecek. Fred Wilson Pera Müzesi oditoryumunda 14 Eylül saat 17:00'de aynı müzede sergilenen "Afro Kısmet" isimli tarihsel referanslar taşıyan eseriyle ilgili bir konuşma yapacak. Mısırlı görsel sanatçı ve araştırmacı Heba Y. Amin ise Galata Rum Okulu'ndaki video eseriyle ilişkilenen "Generalin Leyleği" başlıklı sunum-performansını 15 Eylül'de 18:00'de Pera Müzesi'nin oditoryumunda gerçekleştirilecek.

Simultane çeviri

Açılış ve kapanış sempozyumlarıyla sanatçı konuşmalarında simultane çeviri hizmeti sunulacak.

15. İstanbul Bienali'nin ayrıntılı Kamusal Programına http://15b.iksv.org/kamusalprogram,
Kamusal Program koordinatörü Zeynep Pekünlü'yle bienal etkinliklerine dair bir sohbete ise aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. http://15b.iksv.org/haberler/16

Ziyaret gün ve saatleri

İstanbul Modern, Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, ARK Kültür, Küçük Mustafa Paşa Hamamı ve Yoğunluk Sanatçı Atölyesi pazartesi günleri hariç her gün 10:00-18:00 arasında açık olacak.

Pera Müzesi salı, çarşamba, perşembe ve cumartesi günleri 10.00'dan 19.00'a kadar, cuma günleri 10:00'dan 22:00'ye kadar, pazar günleri 12:00'den 18:00'e kadar açık, pazartesi günleriyse kapalı.

İstanbul Modern perşembe günleri saat 20:00'ye kadar açık.

Açılış haftasına özel olarak 18 Eylül Pazartesi günü tüm mekânlar açık olacak.

İstanbul bieanali ile ilgili Odak köşesindeki yazımı https://www.dunya.com/kose-yazisi/iyi-bir-komsu-sizce-kimdir/380713 adresinden okumak mümkün…

Bienalle ilgili ayrıntılı bilgi için 15b.iksv.org, sosyal medyada takip etmek için facebook.com/istanbulbienali, twitter.com/istanbulbienali, instagram.com/istanbulbienali, #istanbulbienali, #iyibirkomsu