47 üniversitenin aşçı adayları Mengen'de buluştu

Aşçılık Okulu Mezunları Derneği'nin aşçı adaylarının gerek Türk, gerekse dünya mutfağı konusunda vizyonlarını geliştirmeyi amaçlayan Mengen'deki kampı yedi gün sürdü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Türkiye'nin dört bir yanındaki 47 üniversitenin "Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü", "Aşçılık Programı" ve "Gemi Aşçılığı Programı"nda okuyan öğrenci ve öğretim üyelerinin katılımı ile gerçekleşen III. Ulusal Aşçılık Kampı sona erdi. Aşçılık Okulu Mezunları Derneği'nin (AŞOMDER) aşçı adaylarının gerek Türk, gerekse dünya mutfağı konusunda vizyonlarını geliştirmeyi amaçlayan Mengen'deki kampı yedi gün sürdü.

Katılımcılar kamp boyunca kırmızı et, tavuk, hindi, ördek gibi etlerin işleme ve pişirme yöntemlerinin yanı sıra, bulgurdan kinoaya, bakliyattan pirince, hamur işlerinden zeytinyağlılara, deniz ürünlerinden sushi'ye kadar geniş bir yelpazede eğitim aldı. Destekçilerin katkılarıyla gerçekleştirilen kampta aşçı adaylarına ayrıca sosyal medya kullanımı, insan kaynakları, hijyen ve porselen gibi konular hakkında da seminerler verildi.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Mengen Kaymakamlığı, Mengen Belediyesi ve Öztiryakiler A. Ş.'nin proje ortağı olarak destek verdiği kampta katılımcıların konaklama ve yeme-içme giderleri AŞOMDER ve destekçiler tarafından karşılandı.

Yedi gün süren kamp boyunca verilen eğitimlerde toplam bir ton tavuk, bir ton kırmızı et ve şarküteri, 400 kg. deniz mahsulleri, 200 kg. bulgur, 200 kg.'nin üzerinde bakliyat ve yaklaşık 500 kg. yağ tüketildi. Eğitim boyunca 1,5 ton süt ürünü, 2 bin 500 adet yumurta ile 3 binin üzerinde ekmeğin yanı sıra bir kamyon dolusu içecek ve iki kamyonet dolusu taze sebze meyve kullanıldı. Ayrıca hijyeni sağlamak için yaklaşık bir kamyonet dolusu kâğıt ve kimyasal temizlik malzemesi sarf edildi. Etkinlik için Mengen Aşçılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde kurulan 300 metrekarelik çadırda destekçilerin ürün tanıtım ve tadımları gerçekleştirildi. 
Kamp dâhilinde pasta şefi Niyazi Çapraz ile söyleşi yapıldı. Kampın son gününde ise Vedat Başaran'ın moderatörlüğünde usta şeflerle panel yapılarak Türk mutfağı ve eğitimi tartışıldı.

Gala gününde aşçıların, öğrenci ve öğretim üyelerinin, ilgili derneklerin, destekçi firmaların ve protokolün katılımıyla bando eşliğiyle Mengen'de bir kortej yapıldı. Müzik eşliğinde ilerleyen kortej sokaklarda renkli gösterilere sahne oldu. Kamp, katılım ve teşekkür belgelerinin takdiminin ardından "Gazcı Kardeşler"in sahne aldığı konser ve eğlencelerle sona erdi.