Farklı sokak lezzetlerini merak edenler için…

Yalnızca yeni coğrafyaları değil yeni tatları keşfetmek de günümüz seyahat tutkunlarının gezilerinin önemli bir parçası. Tatilcilerin ziyaret ettikleri yerlerin kendine has lezzetlerini deneyimlemesi seyahatin kendisi kadar heyecan verici olabiliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yalnızca yeni coğrafyaları değil yeni tatları keşfetmek de günümüz seyahat tutkunlarının gezilerinin önemli bir parçası. Tatilcilerin ziyaret ettikleri yerlerin kendine has lezzetlerini deneyimlemesi, en az seyahatin kendisi kadar heyecan verici özellik taşıyor. Sokak yiyecekleri ve ayaküstü atıştırmalıklar, lezzet deneyiminin yanı sıra uzun yemek molaları vermek istemeyen tatilciler için kimi zaman da hayat kurtarıcı oluyor.

Turizm portalı tatilsepeti.com, 7 farklı ülkenin ilginç sokak yemeklerinden örnekleri bir araya getiriyor: Pastel de nata (Portekiz), ceviche (Peru), arancini (İtalya), poutine (Kanada), broodje haring (Hollanda), kottu roti (Sri Lanka), halo halo (Filipinler)…

Pastel de Nata – Portekiz

Portekiz'i ziyaret eden seyahat severler farklı bir lezzet arayışındaysa sardalya gibi ülkeye özel balık çeşitlerinin tadına bakıyorlar. Oysaki Portekizlilerin günlük hayatlarında atıştırmaktan vazgeçemedikleri meşhur tatlıları pastel de nata (diğer adıyla pastel de Belem) çoğu zaman gözden kaçıyor. Sokak satıcılarında ya da hemen her pastanede bulabileceğiniz bu minik tatlı, Belem bölgesinden çıkıp tüm ülkenin sevgilisi olmuş. Dışında milföy katmanları içinde ise krema bulunan bu yerel lezzet, küçük bir muffin görünümünde.

Ceviche – Peru

Güney Amerika'nın en çok turist çeken ülkelerinden olan Peru, bir nevi deniz mahsulleri salatası olan ceviche ile ünlü. Yöresel meyvelerin suyunda muhafaza edilmiş çiğ balık ya da deniz ürünlerinin limon, soğan, acı biber, baharatlar ve kişnişle harmanlandığı bu ferahlatıcı yemeği Peru sokaklarında hemen her köşe başında bulabilirsiniz. Ceviche ülkede öylesine seviliyor ki ona adanmış bir ulusal bayram bile var. Ceviche tüm Latin Amerika'da benimsenip sevildiğinden Meksika'dan El Salvador'a birçok farklı ülkede çeşitlerini tatmanız mümkün.

Arancini – İtalya

İtalyanların çiğ köftesi olarak da adlandırılan arancini, bezelyeden tavuğa, mantardan, ete kadar birçok farklı malzemeyle doldurulan kızartılmış risotto köftelerinden oluşuyor. Küçük bir kapta yanında domates sosuyla servis edilen Sicilya kökenli arancini, içine mozarella peyniri doldurulup safranlı ve parmesanlı risotto ile de yapılıyor.

Poutine – Kanada

Kanada'nın Quebec bölgesinden gelen ancak tüm ülkede çok sevilen lezzeti poutine, aslında bir patates kızartması. Poutinei klasik patates kızartmalarından ayıran en önemli özellik ise kızarmış patateslerle karıştırılan taze lor peyniri parçalarının üzerine esmer gravy peynirinin eritilerek dökülmesi. Montreal gibi büyük şehirlerde gece eğlencelerinden çıktıktan sonra sokaktaki büfelere uğrayan yerel halk, poutine yemeden evlerine dönmüyor.

Broodje Haring – Hollanda

Hollandalıların balıkçı köylerinden çıkan, sonrasına Amsterdam gibi büyük şehirlerde de yaygınlaşan geleneksel sokak sandviçi broodje haring. Seyyar satıcıların küçük arabalarında pek çok sokakta denk gelebileceğiniz broodje haring, ekmek arasına yerleştirilen tuzlanmış çiğ ringa balığı, soğan, turşu ve yeşilliklerden oluşuyor. Bisiklet turuna mola vermek istediğinizde hızla ve keyifle tüketebileceğiniz bir lezzet.

Kottu Roti – Sri Lanka

Sri Lanka mutfağının en sevilen yiyeceklerinden olan kottu roti'ye en lüks restoranlardan sokak satıcılarına kadar hemen her yerde rastlamak mümkün. Bu geleneksel ve pratik yemek, roti adı verilen, doğranmış düz pide ekmeğine çok çeşitli sebzelerin ve köri soslu tavuk ya da et parçalarının karıştırılması ve birlikte pişirilmesiyle hazırlanıyor. Bunlara ilaveten ayrıca yumurta, soğan hatta modern versiyonunda peynir bile eklenebiliyor. Kottu roti'nin hazırlanışında aşçı, elindeki kaşıkla tencerenin kenarlarına vurarak sesler çıkarıyor.

Halo Halo – Filipinler

Halo halo, yalnızca tadıyla değil rengarenk görüntüsüyle de keyif veren meyveli, buzlu, dondurmalı bir tatlı. Tatlandırılmış fasulye, Hindistan cevizi, Sago palmiyesinden yapılan nişasta ve gulaman adı verilen deniz yosunu karışımından oluşan halo-halo, üzerinde dondurmayla sunuluyor…

Bu konularda ilginizi çekebilir