Mezopotamya’nın altın kızı bulgur…

Mezopotamya’nın kahverengi toprağı, demir ve mineral bakımından zengin olduğu için başka topraklara kıyasla çok daha kaliteli buğdaylara hayat veriyor. Bu buğdaydan üretilen Mardin bulguru ise sağlık için oldukça faydalı bir ürün olarak gösteriliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÖRDÜNCÜ YAZI

Dillerin, dinlerin ve kültürlerin şehri olmasının yanında Mardin’in bir diğer önemli özelliği, dünyanın en bereketli Mezopotamya toprakları üzerine kurulmuş olması. İlk tarımın yapıldığı bu kaliteli topraklarda yetişen buğday da çok özel... Tabii ki ondan yapılan bulgur da…

Mezopotamya’nın kahverengi toprağı, demir ve mineral bakımından zengin olduğu için başka topraklara kıyasla çok daha kaliteli buğdaylara hayat veriyor. Az yağış alan ovada üretilen buğdaylar tüm besleyici mineralleri kendi içinde saklıyor, böylece besin değerleri diğer topraklarda yetişen buğdaylara göre çok daha yüksek oluyor. Bu buğdaydan üretilen, nişasta değeri düşük, protein değeri yüksek olan Mardin bulguru ise sağlık için oldukça faydalı bir ürün olarak gösteriliyor.

Durum buğdayı deniliyor

Buğday ekimi ülkemizde Ekim ayında başlıyor ve hasadı en geç Haziran ayı ortasında bitiriliyor. Türkiye’de yetişen buğdaylar toprak yapısına, sertlik derecesine, içerdiği besin değerleri ve kullanım alanlarına göre makarnalık buğday (durum buğdayı) ve ekmeklik buğday diye iki gruba ayrılıyor.

Durum buğdayından yapılan Mardin bulgurunu diğer bulgurlardan ayıran temel özelliklerden birisi, piştiği zaman değişmeyen kehribar sarısı rengi, doğal tat ve aroması.

Bulgurun yararları

Bulgur, lif açısından zengin bir ürün. Karbonhidrat oranı buğdaya yakın. Raf ömrü işlenmiş gıdaların en yükseği ve birçok ürüne göre daha uzun. Ayrıca, hazırlanması kolay, kolesterol içermiyor, radyasyon emmiyor, sıcak ve rutubetli ortamlarda stoklanmaya elverişli, içerdiği folik asitten dolayı çocuk ve hamile kadınlar açısından çok önemli bir gıda maddesi, kabızlığı engelliyor, bağırsak kanserini önlüyor, obezite yapmıyor, şeker hastaları için pirince göre daha sağlıklı, B vitaminleri ve demir açısından zengin, ıspanaktan daha fazla demir içeriyor. Glisemik endeksi düşük olduğundan uzun süre tokluk hissi veriyor…