Sirha İstanbul, sektör profesyonellerini bir araya getirdi

İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen restoran, otel işletmeleri ve yiyecek içecek alanlarının uluslararası etkinliği Sirha İstanbul, bu yıl da sektörün buluşma noktasıydı. Ziyaretçiler, Anadolu'dan Peru'ya bir gastronomi şölenine tanık oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İstanbul Kongre Merkezi'nde restoran, otel işletmeleri ve yiyecek-içecek alanında bir araya getiren Sirha İstanbul, 24-26 Kasım tarihleri arasında 300 marka ve 12 binden fazla üst düzey sektör profesyonelini buluşturdu. Sirha İstanbul, yiyecek ve içecek konusundaki önemli uzmanları ve sivil toplum kuruluşları ile çalışarak yerel ürünlerin korunması ve daha çok kişiye ulaşmasını destekleyen yönüyle de ön plana çıkmayı hedefleyen bir etkinlik.

Metro Toptancı Market'in Mutfak Dostları Derneği ile hayata geçirdiği, Türkiye'ye özgü doğa koşullarda yetiştirilen coğrafi işaretli ürünlerin korunmasını, ulusal ve global çapta tanıtılmasını, yerel üretici ve dolayısıyla da ülke ekonomisi için katma değer yaratılmasını amaçlayan Anadolu Lezzet Envanteri'ne kayıtlı 59 ürün bu kapsamda fuarda tanıtıldı.

Ülkemizin bereketli topraklarının yok olmaya yüz tutmuş ürünlerinin koruma altına alınarak listelendiği bu envantere dahil olan ürünler, Anadolu Lezzet Envanteri standında ziyaretçilerle buluştu.


Anadolu Lezzet Envanteri etkinlikleri

Anadolu Lezzet Envanteri standı, 3 gün boyunca etkinliklere de sahne oldu. Sakız kuzudan papaz yahnisi, gambilya fava, kuntra reçeli, kavılca pilavı, kopanisti peyniri, Karşıyaka kapama, Milas ısırganlı erişte, Beyşehir tarhanası, yanık tereyağı, yanıksı yoğurt, karabaş otu reçeli, Kars kazı, kaz suyu ile siyez bulguru stantta hazırlandı, pişirildi ve tattırıldı. Ürünler hakkında bilgiler verildi; şefler veya gastronomi yazarları hazırlanış safhalarını anlattılar.

Anadolu Lezzet Envanteri kitabının genişletilmiş ikinci baskısı da yine stantta gastronomi meraklılarıyla buluştu. Kitapta şu ürünler yer alıyor:

İşte o ürünler!

Bozcaada'dan Vasilaki, Kuntra, Karalahna, Çavuş Üzümleri; Foça'dan Foça Karası Üzümü; Doğu Ve Güney Marmara'ya Özgü Hırsız Çalmaz Kavunu; İzmir'den İzmir Tulum Peyniri; Konya Karaman'dan Divle Obruk Peyniri; Çorum'dan Kargı Tulum Peyniri; Kars'tan Kars Eski Kaşar Peyniri; Ardahan'dan Türkmen Saçak Peyniri; Van'dan Van Otlu Peyniri; Kastamonu'dan Kastamonu Pastırması; Çamlıhemşin'den Çamlıhemşin Karakovan Balı, Karaman'dan Yanık Yoğurt; Çeşme-Kaburun-Aydın'dan Sakız Koyunu; Foça'dan Çekme Makarna; Kastamonu'dan Siyez Buğdayı; Artvin Borçka'dan Çam Sakızı; Doğu Karadeniz'den Gorcola Peyniri; Erzurum'dan Kuru Kaymak; Kırklareli'nden Şeker Pancarı Pekmezi; Antalya'dan Yelten Tarhana; Tokat Ve Bafra'dan Karakaya Koyunu; Kars'tan Kavılca Buğdayı; Karaman'dan Kara Mercimek; Antalya'dan Yanıksı Dondurma; Balıkesir'den Mihaliç Peyniri; Rize'den Bileki Ekmeği; Urla'dan Erkence Sızma Zeytinyağı, Köyceğiz Dalyan'dan Kefal Havyarı; Karaburun'dan Hurma Zeytin; Bodrum'dan Peksimet; Seferihisar'dan Sakizi Tarhana; Erzincan Kemaliye Eğin Dut Pekmezi; Antalya'dan Ekşi Tarhana; Ardahan'dan Hanak Balı; İmroz'dan İmroz Kuyunu; Antalya'dan Koca Tarhana; Çeşme Karaburun'dan Türk Kopanisti Peyniri; Tunceli'den Tunceli Sarımsağı; Karaman'dan Ekşi Kara Üzüm; Denizli'den Çerez Tarhana; İstanbul'dan Yedikule Marulu; Kars'tan Kars Kazı; Konya Beyşehir'den Beyşehir Tarhanası; Kars'tan Boğatepe Gravyeri; Kars'tan Çakmak Peyniri Ve Çanak Peyniri; İzmir Foça'dan Foça Tarhanası, Muğla'dan Gambilya; Antalya'dan Göbme Tarhana; Urfa'dan İsot Biberi; İzmir'den Karabaşotu Reçeli; Milas'tan Isırganlı Erişte; İstanbul Şile'den Bal Sirkesi; Adana'dan Tatlı Limon; Şile'den Kestane Balı; Adapazı'ndan İsli Çerkez Peyniri.

Bocuse d'or Türkiye Seçmeleri

Öte yandan, Türkiye'nin gastronomi alanındaki yetenekleri "Mutfak Olimpiyatları" olarak da bilinen Bocuse d'Or Türkiye Seçmeleri için Sirha İstanbul'da bir araya geldi. Uluslararası alanda gastronomideki son trendleri takip eden ve izleyicilerle aynı ortamda gerçekleştirilen Bocuse d'Or Türkiye ön seçmeleri jüri başkanlığını Bocuse d'Or Türkiye Akademi Başkanı Rudolf Van Nunen yaptı. 3 saat 35 dakika boyunca yarışan 8 şef arasından bu seneki yarışmayı Mutlu Şevket Yılmaz, Ogün Koca, Özgür Taylan Yücel ve Özhan Akarsu kazandı ve gelecek yıl diğer adaylarla Avrupa elemelerine gitmeye hak kazandı.

Dünya Gıda Dergisi paneli

Bu arada, Sirha İstanbul 2016'nın üçüncü günü Barilla sponsorluğunda Dünya Gazetesi Dünya Gıda dergisinin düzenlediği panelde glutensiz yaşam ve mönüler masaya yatırıldı. "Mönünüzde glutensiz seçenek var mı? Moda mı İhtiyaç mı?" başlığıyla gerçekleştirilen panele Barilla Türkiye Kurumsal İletişim ve Dış İlişkiler Direktörü Dr. A. Hakan Göker, Çölyakla Yaşam Derneği Başkanı Oya Özden ve Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Cem Kalaycı konuşmacı olarak katıldı. Barilla'nın Executive Chef'lerinden Fabio Foltran ise glutensiz tarifleri ve teknik şovuyla yer aldı.