Türkiye İş Bankası Müzesi 10 yaşında

Türkiye İş Bankası'nın toplumsal hayattaki yerini paylaşmak, ülkenin ekonomik gelişimine tanıklık eden belge ve malzemeleri koruyarak gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla 14 Kasım 2007 tarihinde açtığı Türkiye İş Bankası Müzesi, 10. yılını doldurdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye İş Bankası'nın toplumsal hayattaki yerini paylaşmak, ülkenin ekonomik gelişimine tanıklık eden belge ve malzemeleri koruyarak gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla 14 Kasım 2007 tarihinde kapılarını ziyaretçilere açan Türkiye İş Bankası Müzesi, 820 bin ziyaretçiyi ağırlayarak 10. yılını doldurdu.

Eminönü'ndeki Yenicami Şubesi'nde açılan Türkiye İş Bankası Müzesi, Cumhuriyet dönemi iktisat tarihi konusunda uzmanlaşmış bir müze olma özelliği taşıyor.

Müzenin hazırlık çalışmaları için 1924'ten bu yana Türkiye'nin dört bir köşesinde biriken belgeler, fotoğraflar, filmler, objeler, hatıralar toplanmış, belgelenmiş ve gelecek nesillere bırakılabilecek şekilde restore edilerek korumaya alınmış.

Müze koleksiyonu

Bu kapsamda bankanın kuruluşundan bugüne dek kullanılan, Cumhuriyet Dönemi bankacılığının dönüşüm evrelerini yansıtan ve Bankadaki gündelik yaşamın vazgeçilmez parçası olan nesnelerin yer aldığı Türkiye İş Bankası Müzesi Koleksiyonu oluşturulmuş.

Bankanın kâğıt ve görsel malzemeden oluşan koruma altındaki arşivinden çok sayıda parça, kurgusu çerçevesinde salonlara yerleştirilerek ziyaretçileriyle paylaşılıyor.

Tarihe ışık tutmak

İş Bankası tarihinin ve sürekliliğinin öyküsünün, arşiv ve nesnel koleksiyon malzemeleriyle çağdaş bir kurguda sergilendiği müzede, ziyaretçilerle buluşturduğu bu kültürel miras ile aynı zamanda Türkiye'nin iktisadi ve toplumsal tarihine de ışık tutmak amaçlanıyor.

Atölye çalışmaları

Müzede ayrıca, başta finansal okuryazarlık olmak üzere genç nesillere değişik konularda farkındalık kazandırmayı amaçlayan beş farklı başlık altında atölye çalışmaları yapılıyor, üniversite öğrencileri için finansal okuryazarlık eğitimleri gerçekleştiriliyor. Bu atölyelere şimdiye kadar 60 binin üzerinde çocuk ve genç katılmış.

Atölyeler, eğitim-öğretim döneminde düzenli olarak okul gruplarına, tatil dönemlerinde ve belirli hafta sonlarında bireysel katılımcılara yönelik yapılıyor.

Müze, bugünlerde "İş Bankası İftiharla Sunar" sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergide 93 yıllık tarihi boyunca İş Bankası'nın reklamlar ile yürüttüğü iletişim çalışmaları; 450 reklam filmi, 400'e yakın basılı iş ve 60 kadar özgün nesne eşliğinde anlatılıyor.