'Emekli maaşlarında prim kesintisine son verilsin'

TESK Başkanı Palandöken, "Emekli maaşlarından sosyal güvenlik destek primi kesintisine son verilmeli. Bağ-Kur emeklilerinin maaşları açlık sınırının altında kalıyor" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarının açlık sınırının altında kaldığın, emekli maaşlarından sosyal güvenlik destek primi (SGDP) kesintisine son verilmesi gerektiğini belirtti. 

Palandöken, yazılı açıklamasında, Bağ-Kur'lu esnafın yüzde 80'inin aldığı emekli maaş ortalamasının 800 lira olduğunu ifade etti. 

Bunun geçinmek için yeterli  olmadığını savunan Palandöken, "Esnaf, en uzun süre prim ödemesine rağmen aldığı para açlık sınırının altında kalıyor. Emekli olup çalışmaya devam ederse esnaf yüzde 15 SGDP primi ödemek zorunda kalıyor. Emekli maaşlarından SGDP kesintisine son verilmeli" değerlendirmesinde bulundu.  

Bugün itibarıyla emekli olduktan sonra çalışan 480 bin vatandaş bulunduğunu ifade eden Palandöken, şunları kaydetti: 

"Söz konusu primin kesilmesindeki amaç iş gücüne katılması beklenen gençlerin önünün açılması. Oysa esnaf ve sanatkarlar işçi değil, tersine işverendir. Emekli olduğu halde halen çalışmakta olan esnaf ve sanatkarlar, genç işgücünün önünü kapatmamakta, tersine onlara iş imkanı yaratmaktadır. Bu nedenle, emekli esnaf ve sanatkarlardan SGDP almak, gençlere iş imkanı yaratan bir kesimin ödüllendirilmesi gereken yerde cezalandırılması anlamına gelmektedir." 

Bu konularda ilginizi çekebilir