'Kadın esnafa doğum borçlanması hakkı verilmeli'

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken kadın esnafa doğum borçlanması hakkı verilmesi ve emekli esnafın ödediği yüzde 15 sosyal sigorta destek priminin kalmasını istedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kadın esnaflara doğum borçlanması hakkı verilmesini istedi.

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, esnaf ve sanatkarların sosyal güvenlik sorunlarına ilişkin taleplerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e ilettiklerini belirtti.

Emekli esnafın ödediği yüzde 15 sosyal sigorta destek priminin kaldırılması gerektiğini savunan Palandöken, 'En uzun süre sigorta primi ödeyen esnaf ve sanatkarımızın bu talepleri bütçeye ilave ve önemli bir yük getirmeyecektir' ifadesini kullandı.

Palandöken, esnaf ve sanatkarların sosyal güvenlik sorunlarına ilişkin taleplerinin önümüzdeki günlerde TBMM gündemine geleceğini ifade ederek, şunları kaydetti:

'Taleplerimiz 4/a kapsamında (işçi statüsünde) çalışan sigortalı kadınlara tanınan borçlanma hakkının kadın esnaf ve sanatkarımıza da tanınmasıdır. Talebimiz iki defaya mahsus olmak üzere doğum tarihinden sonra 2 yıllık süreyi geçmemek kaydıyla hizmet akdine istinaden iş yerinde çalışmaması ve çocuğunun yaşaması şartıyla talepte bulunulan sürelerin borçlanılması imkanının 4/b'li (kendi nam ve hesabına bağımsız çalışan) kadın sigortalılarımıza da verilmesidir. Ayrıca, esnaf ve sanatkarlarımıza daha önce 01 Ekim 2008 tarihinden itibaren 6 ay içinde talepte bulunması halinde, vergi mükellefiyet sürelerinin tamamının borçlanılmasına imkan verilmişti. Ekonomik sebeplerle verilen sürede başvuruda bulunamayan veya başvuruda bulunulmuş olmakla beraber sigortalıya tebliğ edilen borcu zamanında ödeyemeyenler için geriye dönük bu sürelerin borçlanılması hem kuruma gelir sağlayacak hem de emekli olabilmesi için bir imkan daha verilmiş olacaktır.'

Esnaf ve sanatkarların sigortalılıklarında ve bu sürelerin borçlanılmasında, Esnaf ve Sanatkarlar Oda kayıtlarının geçerli sayılması için düzenleme yapılacağına işaret eden Palandöken, açıklamasını şöyle tamamladı:

'Sicile, Odaya veya her ikisine birden kayıtları bulunan üyelerin kayıtlarında eksiklikler olduğu için sigortalılıkları geçerli sayılmayanların yeni bir düzenleme ile oda ve sicil kayıtlarının dikkate alınarak geçerli sayılmasını talep ettik. Bu arada 12 ay ve üzeri borçlu olanların sağlık sigortası prim borçları da silinmelidir. Çünkü borcunu ödeyemeyen esnaf ve sanatkarımız bu dönemde sağlık hizmeti almamıştır. Alınmayan bir hizmet için bu bedelin kaldırılması gerekir.'

Bu konularda ilginizi çekebilir