'Kur 2.14-2.18 bandına oturacak'
İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Kopuz, siyasi dalgalanma geçince kurun 2.14-2.18 bandına oturacağını söyledi
İSTANBUL - İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, "Bugün itibariyle 2,19-2,20 seviyesine gelen dolar kurunun, eğer siyasi dalgalanma da sakinleşirse önümüzdeki günlerde, 2,14-2,18 TL bandına oturacağını kaydetti.
İstanbul Ticaret Borsası'nın Şubat ayı Meclis Toplantısı'nda konuşan Kopuz, Türkiye'nin yıllık 20 milyar dolar ihracatı zor yakalayan bir ekonomiden, 150 milyar doları devirmiş bir ekonomiye dönüştüğünü, ülkenin 2023 yılı için 500 milyar dolar ihracat hedefini ortaya koyma cesaretini gösterdiğini anlattı.
Türkiye'nin önümüzdeki 10 yıl ihracat odaklı büyümeyi gündeminin bir numaralı maddesi olarak tutması gerektiğini, İran'ın küresel dünyayla anlaşmaya varması ve ambargonun hızla etkisini kaybetmesinin, bu ülkeyle ticari ilişkileri genişletmek anlamında olağanüstü bir fırsat sunduğuna işaret eden Kopuz, Türkiye'nin gelecek 10 yılda Çin, Brezilya, Hindistan, Rusya, Güney Kore ve Meksika ile olan dış ticaret ilişkisini en az ikiye katlaması gerektiğini vurguladı.
Türkiye'nin 90 yıllık Cumhuriyet tarihinde bazı ülkelerle ilk ihracat ilişkisini son bir kaç yılda kurmasının düşündürücü olduğunu dile getiren Kopuz, şunları kaydetti:
"Önemli siyasi gelişmelerin yaşandığı bir dönemde, Türkiye'nin katettiği mesafe ve elde ettiği fırsatlar dikkate alındığında mevcut siyasi belirsizlik sürecinin Türkiye'yi 1990'lı yıllar Türkiye'sine dönüştürmesine asla izin verilmemelidir. 2014 yılının ilk ayına, Cumhuriyet tarihinin en yüksek ocak ayı ihracat hacmiyle başlamamız Türkiye ekonomisi için son derece önemlidir. Şubat ve Mart ayına yönelik ihracat siparişlerinin de umut verici olması, umuyorum ki yılın ilk çeyreğinde sıfıra yakın bir büyüme olabileceği yönündeki aceleci yorum ve kuşkuları, kısa süre içerisinde bertaraf edecektir. Türkiye'nin bu süreçte dünya ekonomisinde 'güneşin yeniden doğudan doğması' gerçeği ile Rusya, Orta Asya Türk Cumhuriyetleri, Körfez, Güney ve Güney Doğu Asya ile ilişkilerini güçlendirmesini çok önemli buluyorum."
Türk ekonomisi için faiz hadleri ve enflasyonun yüzde 7'nin üzerinde seyretmesini, "mutlaka önü alınması gereken bir husus" olarak nitelendiren Kopuz, enflasyon ve cari açığın milli gelire oranının yüzde 5'e gerilemesi, yıllık büyüme oranının da yüzde 5 ve bir miktar üzerine gelmesi durumunda başarılı bir ekonomik dengenin yakalanacağını ifade etti.
Kopuz, geçen mayıs ayından bu yana döviz kurlarında gözlenen yüzde 30'a yakın artış oranı ve vergi ayarlamalarının, yıllık enflasyon oranını yüzde 9'a yaklaştırma riski taşıdığına dikkati çekerek, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Bu nedenle, hem döviz kurlarına istikrar getirmek adına, hem de enflasyonun iki haneli düzeye ulaşmasını engellemek adına, Merkez Bankamız önemli bir faiz artışı adımı atmıştır. Eğer bu adım atılmasıydı, ocak ayı üretici fiyatları endeksinin, yani maliyet enflasyonun yüzde 10'u geçmesi, bir süre sonra tüketici fiyatlarına da yansıyacaktı. Bu nedenle, Türk ekonomisinin algısını iyi yönetmek ve makro dengeleri korumak adına, Merkez Bankamız, belki de nisan ayına kadar yedirebileceği faiz artış adımlarını, 28 Ocak'ta bir kerede yapmayı tercih etmiştir. Bugün itibariyle 2,19-2,20 seviyesine gelen dolar kurunun, eğer siyasi dalgalanma da sakinleşirse önümüzdeki günlerde, 2,14-2,18 TL bandına oturduğuna hep birlikte şahit olacağımıza inanıyorum."