'Türkiye, uzay konusunda gelecek vadediyor'

Mitsubishi Electric'in Yöneticisi Nakatani, Türkiye'nin uzay konusunda gelecek vadeden bir ülke olarak tanındığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'nin 4B uydusu için işbirliği yaptığı Mitsubishi Electric'in Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Elektronik Sistemler Grup Başkanı Yoshiaki Nakatani, "Türkiye, uzay konusunda gelecek vadeden bir ülke olarak tanınıyor. Uzay endüstrisinin güçlendirilmesi için bilgi, deneyim ve yeteneklerimizi Türkiye ile paylaşıyoruz" ifadelerini kullandı. 

Şirket açıklamasına göre, "Uydu, Uzay ve Teknoloji Günleri" etkinliği, Türksat ile Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin (MÜSİAD) stratejik ortaklığı ve Türksat 4A ve 4B uydularını üreten ve fırlatan Mitsubishi Electric'in global sponsorluğu ile gerçekleştirildi. 

Türkiye'nin uzay ekosistemi rekabetinde yerel ekosisteminin varlığı ve bu varlığın geliştirilmesi amacıyla İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, eş zamanlı olarak 8 toplantı salonunda 20'yi aşkın panel, seminer ve konferans yapıldı. 

Türksat 4B'den yayın 

Uydu ve uzay teknolojileri alanında tüm paydaşları bir araya getiren Türkiye'deki ilk ve tek etkinlik olan Uydu, Uzay ve Teknoloji Günleri'ne Japonya, ABD, İngiltere, Afganistan, Polonya, İsveç ve Hollanda'nın da aralarında bulunduğu çeşitli ülkelerden çok sayıda firma ve konuşmacı katıldı. Etkinlikte, dünyada ilk kez halka açık 4K telekonferans ile Türksat 4B uydusundan yayın gerçekleştirildi.

'Türkiye gelecek vadeden bir ülke'

Etkinlik kapsamında düzenlenen "Uydu ve Ekosistemi: Endüstri ve Teknoloji Açısından Bakış" isimli panelde konuşmacı olarak yer alan Mitsubishi Electric Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Elektronik Sistemler Grup Başkanı Nakatani, Mitsubishi Electric olarak Türksat ile olan iş birliklerinin güçlenerek sürdüğünü belirtti. 

Türkiye üzerinden bölge ülkelerine de ulaşmayı hedeflediklerini dile getiren Nakatani, Mitsubishi Electric'in geçen yıl fırlattığı Türksat 4A'nın yörünge üzerinde iyi bir şekilde işlediğini, bu yıl fırlatılan Türksat 4B'nin ise yörüngede kullanılır hale geldiğini açıkladı. 

Nakatani, Türksat 4A'nın fırlatılışının öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Japonya'daki tesislerini ziyaret ettiğini hatırlatarak, "Türksat mühendisleri iki senelik programlara katıldılar ve uydu teknolojileri konusunda ders aldılar. Uzay endüstrisinin güçlendirilmesi için bilgi, deneyim ve yeteneklerimizi Türkiye ile paylaşıyoruz. Türkiye uzay konusunda gelecek vadeden bir ülke olarak tanınıyor" değerlendirmesinde bulundu.