”1 Mayıs tüm çalışanları içine alan bir tatil olacak”

Bakan Çelik, 1 Mayıs'ın nerede kutlanacağına yasal mevzuat çerçevesinde idare ve mülki amirlerin karar vereceğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 1 Mayıs'ın geniş kapsamlı, tüm çalışanları içine alan bir tatil olacağını söyledi.

Hükümet, işçi ve işveren kesiminin temsil edildiği Üçlü Danışma Kurulu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında toplandı.

Bakan Çelik başkanlığındaki toplantıya TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, bakanlık bürokratları ve konfederasyonların uzmanları katılıyor.

Faruk Çelik, toplantı öncesi yaptığı açıklamada, ekonomik kriz nedeniyle kurulun her ay toplanmasını kararlaştırdıklarını ve Nisan ayı toplantısını gerçekleştireceklerini söyledi.

Toplantıda küresel krizin istihdam ve çalışma hayatına ilişkin yansımalarını, buna karşı alınan ve alınması gereken önlemleri değerlendireceklerini ifade eden Çelik, ayrıca sendikal mevzuatla ilgili değişiklik öngören kanun tasarısını son kez değerlendirerek, buna ilave edilmesi ve çıkarılması gereken konulara nihai kararı vererek hızlı bir şekilde parlamentoda ele almayı düşündüklerini belirtti. Çelik, ayrıca toplantıda, özel istihdam bürolarıyla ilgili bir değerlendirme yapacaklarını bildirdi.

Çalışma ilişkilerinde çatışmacı anlayışı dünyanın geride bıraktığını vurgulayan Çelik, sosyal devlet, sosyal diyalog ve insan merkezli çalışma politikalarını dünyanın hayata geçirmeye başladığını kaydetti.

Bu anlayışın 1 Mayıs'ı artık korku günleri olmaktan çıkarıp işçi ve emekçinin dayanışma gününe dönüştürdüğünü dile getiren Çelik, şöyle konuştu:

"Alın terinin sembolü olan 1 Mayıs tüm dünyada çalışanların birlik, emek ve dayanışma günü olarak kutlanmaktadır. Ülkemizde de 1935 yılında yayınlanan Ulusal Bayram, Tatil Günleri hakkındaki Kanun ile bahar bayramı olarak 1 Mayıs tatil günlerine ilave edilmişti ancak 1980 sonrası yapılan düzenlemeyle bayram, çalışanlarımızın elinden alınmıştı. Hükümetimizin bu konudaki hassasiyetini hepiniz biliyorsunuz. 25 Nisan 2008'de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla 1 Mayıs'ın Emek ve Dayanışma günü olarak en iyi şekilde değerlendirilmesi konusunda bakanlığımız görevlendirilmişti ve 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü olarak ilan edilmişti.

Dün sayın Başbakanımızla yaptığımız görüşme neticesinde 1 Mayıs'ın Emek ve Dayanışma Bayramı olarak tatil ilan edilmesi konusunda çalışmaları yapmamız için gerekli talimatları verdiler. Toplantıda bu konuda heyeti bilgilendirme noktasında da talimat aldım. Dün gece bu görüşmemizden sonra gerekli çalışmaları yaptık ve kanun tasarısını Bakanlar Kurulunun imzasına açmış bulunuyoruz. Şimdiden çalışanlarımızın 1 Mayıs'ını, Emek ve Dayanışma Günü'nü en içten dileklerimle kutluyorum. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, emeğin dayanışması, çalışma hayatının sorunlarının irdelendiği, demokrasi kültürünün zirveye çıktığı, sevginin, barışın yeşerdiği bir bayram olarak hafızalarda bundan sonra umuyoruz ki yer edecektir. Ülkemize, çalışanlarımıza, milletimize hayırlı olması temennisinde bulunuyorum."

"Nerede kutlanacağına mülki amirler karar verecek"

1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanması konusunda hükümetin tavrının sorulması üzerine Çelik,  emekçilerin, 1 Mayıs'ın tatil ilan edilmesini istediğini ve bunun gerçekleştiğini söyledi.

Faruk Çelik, 1 Mayıs'ın nerede kutlanacağına yasal mevzuat çerçevesinde idare ve mülki amirlerin karar vereceğini belirtti.

Çelik, "Nerede, ne şekilde kutlanacağı konusu bu atmosferin ve bakanlığımızın konusuyla ilgili değildir. Mevcut mevzuat neyse ilgili bakanlıklar ne gibi karar alırsa hepimiz ona saygılı olmak durumundayız. Onun için Taksim veya başka bir yerle ilgili daha ileri bir düzeyde görüş sergilemeyi doğru bulmam" dedi.

1 Mayıs ile ilgili tasarıyı TBMM'de çok hızlı bir şekilde ele almayı planladıklarını vurgulayan Çelik, uzlaşma sağlanması halinde sendikal yasalarla ilgili değişikliklerle birlikte her iki konuyu kısa sürede hayata geçirmeyi istediklerini ifade etti.

Çelik, Başbakan Erdoğan ile yaptıkları görüşmede Taksim konusunun gündeme gelmediğini, 1 Mayıs'ın tatil olması konusunu değerlendirdiklerini ve bunun da gerçekleşmesi için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

1 Mayıs'ın tatil edilmesinin karşılıklı bir jest olmadığını ifade eden Çelik, "Biz bunu yapmayı gerekli gördüğümüz için yapıyoruz. Sayın Başkanlar da emeğin temsilcisi olarak bunu öteden beri bütün hükümetlerden talep ettiler ama unutmayalım ki bu 1 Mayıs meselesi, 30 yıldır konuşulan bir hadisedir. 30 yıldır konuşulan meselenin bugün çözülüyor olduğunu görmek herhalde herkese bir şeyler anlatıyordur" diye konuştu.

Çelik, tatilin kapsamına ilişkin soruyu yanıtlarken, "Geniş kapsamlı, tüm çalışanları içine alıyor. Mevcut yasanın devamında, 'ulusal, resmi, dini bayram günleri, yılbaşı ile 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günleri resmi daire ve kuruluşlar tatil edilir' şeklinde 1 Mayıs da ilave ediliyor" dedi.