200 euroya dünya ayağınıza gelecek

TUSKON'un düzenlediği 19. Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü organizasyonuna katılacak Türk firmaları toplamda 200 euro vererek tercüman aracılığıyla 144 ülkeden alım heyetleri ile anlaşma imzalayabilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nun (TUSKON) Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda, Dışişleri Bakanlığı işbirliği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) desteğiyle 19'uncusunu düzenlediği "Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2013" dünyanın 144 ülkeden bin 300 işadamını konuk edecek. 19'uncu Köprü'nün muhatapları ağırlıklı olarak gıda sektörü temsilcileri olacak. En fazla katılımı 110 şirketle Pakistan sağlayacak. Ayrıca bin 900'den fazla satış noktasında hizmet veren Brezilya'nın ve aynı zamanda Güney Amerika'nın en büyük perakende süpermarket zinciri de bu organizyonda olacak; Orta Afrika'nın en büyük market ağına sahip ve sattıkları ürünlerin tamamını ithal eden birinci ve üçüncü sıradaki grupları da bu organizyon için Türkiye'ye gelecek.

900 tercüman görev alacak

25-26 Kasım'da İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenecek 19'uncu Köprü'ye katılacak firmalar kiralık stantlardaki ürünleri görebilecekleri gibi 20 dakikalık ikili görüşmeler yaparak Türk şirketleri ile ticari anlaşmalara imza atacak. Toplam 25 bin ikili görüşme yapılacak. İkili görüşmelere TUSKON ve TİM üyesi Türk şirketleri katılacak. Türk şirketleri, bu ikili görüşmeler için toplamda 200 euro ödeyecek. Görüşmelerde 22 farklı dil bilen tam 900 tercüman yer alacak. Yani bir Türk şirketi, dünyanın 144 ülkesinden istediği firmalarla 200 euro karşılığında tercüman masrafı dahi yapmadan ticari anlaşmaya imza atabilecek.

Masraflarını kendileri karşılayacak

Yurtdışından gelen bu firmalar uçak ve konaklama dahil olmak üzere kendi masraflarını kendileri karşılayacak. "Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2013" organizasyonunu anlatmak için dün internet medyası ile biraraya gelen TUSKON Başkanı Rızanur Meral, "Firmaların kendi masraflarını karşılamaları bile organizasyonu ne kadar ciddiye aldıklarının ve iş yapmak için ne kadar kararlı olduklarının bir göstergesi" dedi. 144 ülkeden gelen bu işadamlarının aynı zamanda Anadolu'da 57 farklı heyet halinde 40 ildeki fabrikaları gezeceğini söyleyen Meral, "Aynı zamanda bu işadamları Türkiye'de bulundukları süre içinde alışveriş de yapacaklar. Sırf bu iki günlük konaklama alışverişin Türkiye'ye katkısının 10 milyon dolar olacağını tahmin ediyoruz" dedi.

19 köprü 30 milyar dolar

Meral, "Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü" organizasyonları ile Türk işadamlarının bu zamana kadar yaptıkları ticaretin toplam tutarının ise bu organizasyonla beraber 30 milyar dolara yükseleceğini tahmin ettiklerini kaydetti. Afrika kıtasındaki ülkelere yönelik yoğun ticari faaliyetlerin gelişmesinde kendilerinin de önemli payının olduğunu söyleyen Meral, "Afrika ülkelerine  11 milyar dolar ihracatımız var. 2005 yılında bu kıtaya ihracat 3.5 milyar dolardı. Ticaret Köprüleri'nin bu gelişimde büyük katkısı oldu. Ancak şunu vurgulamak gerekir ki devletimizin uyguladığı politikalarla, cumhurbaşkanımızın, başbakanımızın ve hükümet temsilcilerinin bu ülkelere gitmeleri; THY’nin seferlerinin Afrika kıtasına artması bu büyük hareketin gelişmesini sağladı" dedi.

Afrika'da risk de var fırsat da

Afrika ülkelerindeki kar marjının Avrupa ülkelerine göre daha yüksek olduğunu söyleyen Meral, "Ancak bu ülkelerin de kendilerine göre riskleri var. Bu riskleri iyi hesaplamak gerekir" dedi. Afrika'da yaşanan lojistik sıkıntıların çözümü halinde ihracatımızın iki katına ulaşabileceğini ifade eden Meral, "Afrika'da liman konusunda da sıkıntı yaşıyoruz. Az sayıda liman olduğu için gemiler çok uzun süre bekliyor. Angola'nın petrol geliri 70 milyar dolar. Fakat biz bu ülkeye lojistik sıkıntısı yaşadığımız için yeterince mal satamıyoruz. Üyelerimizin içerisinde lojistik işi yapanlara Afrika'ya direkt ulaşım yapmaları için önerilerde bulunuyoruz. Üyelerimiz arasındaki bazı lojistik firmaları Afrika hatlarını oluşturmaya başladı. Biraz daha zamana ihtiyaçları var" diye konuştu.

İşte organizasyona katılacak önemli firma örnekleri:

- Botsvana'nın en büyük süpermarketler zinciri, borsaya açık ve piyasa değeri 300 milyon dolardan fazla.

- Malawi'nin otomotiv distribütörü ve gıda alanında faaliyet gösteren ülkenin en büyük firmalarından biri.

- Dubai'den Ortadoğu'nun en büyük salça üreticisi geliyor. Tahin üretimi için susam tedarikçisi firma ve normal ve kavrulmuş fındık tedarikçisi arıyor.

- Brezilya'nın ve Güney Amerika'nın en büyük perakende süper market zinciri. Değişik kategorilerde 1900'den fazla satış ağı bulunmaktadır. Market zincirlerinde satılabilecek gıda ve hızlı tüketim mamulleri satın almak için iştirak edecekler.

- Arjantin'den gıda ve tarım ürünleri konusunda satın alım yapabilecek bir firma. Katılacak firma sahibi aynı zamanda 72 ticaret odası ve 8000 şirketi temsil eden ve Arjantin'in en büyük gıda fuarı olan FIAR’ın kurucusu olan gıda alanında faaliyet gösteren ülkenin en büyük iş dünyası kurumlarından birinin de başkanı konumunda.

- Orta Afrika’dan ülkenin en büyük market ağına sahip, en zengin birinci ve üçüncü grupları geliyor. Sattıkları ürünlerin yüzde 100'ünü ithal ediyorlar.

- Nijer'in tüm dondurulmuş tavuk ve balığını ithal eden ve ülke çapında 10 soğuk hava deposu bulunan firma.

- Fas'ta Asya mutfağı üzerine restoran zincirleri olan firma, geleneksel Türk mutfağı üzerine çalışma yapmak istiyor.

- Gürcistan'ın, 10 milyon dolar cirosu ile en büyük çocuk bezi ve deterjan toptancısı geliyor.

- Mısır'da 20 büyük hipermarketi olan bir işadamı ürün tedariki amacıyla programımıza katılıyor.

- Mısır’da gazlı meşrubat  ve makarna üretimi yapan ve, 100 dağıtım aracı ile kola, makarna ve toptan gıda dağıtımı yapan firma alternatif ürünlerin satın alımı için geliyor.

- Pakistan’dan 115 şubeli pastane&market zinciri alternatif gıda ürünü tedarik etmek için geliyor.

- Pakistan’dan en büyük şişe su ve üçüncü büyük gazlı içecek ve meyve suyu üreticisi gıda işleme makineleri tedarik etmek için geliyor

- Kenya’da özel sektördeki en büyük et kombinesinin işletmecisi olan firma.

- Kenya'nın en büyük fırın ve pastacılık ürünleri üreticisi.

- Kenya'nın en büyük marketler zinciri

- Tacikistan'dan parfümeri ve kozmetik alanındaki en büyük ithalatçı ve toptancı.

- Fas’tan 1000 hektarlık arazide tarımsal üretim (Layısı ve zeytin) yapan firma. Tarım üretimi alanında yeni yatırımlar yapmak istiyor ve bu nedenle sulama ve arazi işleme teknolojileri konusunda alım yapmak istiyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir