2014 birleşme ve satın alma yılı oluyor

Yılbaşından bu yana küresel ekonomide 1.2 trilyon dolar değerinde satın alma ve birleşme gerçekleşmiş olması 2014’ü şirketlerin birleşme ve satın almaların damga vuracağı bir yıl yapıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HİLAL SARI 

DIŞ HABERLER - İlaçtan sosyal medya ve teknolojiye sektörünün devleri 2014’te satın alma ve birleşmelerle güçleniyor. 2007 tarihin en çok şirket birleşme ve satın alma yılı olmuştu, 2014’e kadar. 2007’de kurumsal güven yılın ilk çeyreğinde rekor seviyede 1.4 trilyon dolarlık satın alma ve birleşme yapan ara bulucular sayesinde kurumsal güven sağlanmıştı. Fakat 2014 bu rekoru geçti. Geçtiğimiz ay Wall Street ve Londra Finans Merkezi’nde bir çok satın alma ve birleşme başvurusu oldu. Yılın başından bu yana şu anda toplam 1.2 trilyon dolar büyüklüğünde birleşme satın alma anlaşması olduğu belirtiliyor. bu 2007’den beri en yüksek ve bir yıl öncesine göre yüzde 42 artmış bir rakam. 2007 yılına göre en önemli değişikliğin ise bu satın alma ve birleşmelerin finansmanlarının çok farklı şekilde yapılıyor olması. 

Milyarlarca dolar krediyle satın alma ve birleşme geride kaldı 

2007 yılından bu yana satın alma ve birleşmeler pazarının çok değişmiş olmasının en önemli sebebi işlemlerinin finansmanının nakitten hisseye kayıyor olması. Financial Times’da yer alan bir analize göre 2007 yılında sadece nakitle gerçekleşen satın alma ve birleşmelerin oranı yüzde 76’ydı. Bu yıl ise ilk dört ayda gerçekleşen işlemlerde sadece nakit kullanılan satın alma ve birleşmeler 2001’den bu yana en düşük seviyesine gerileyerek yüzde 47’de kaldı. Şirketlerin satın alma ve birleşme iştahlarının bankalardan milyarlarca dolar kredi çekerek doyduğu devrin geçmişte kaldığı belirtilen analizde sadece hisse ile işlem yapılarak gerçekleşen satın alma ve birleşmelerin oranı yüzde 8’den yüzde 19’a yükseldi. 

Facebook WhatsApp’ı alırken 19 milyar $’ın, 4 milyar $’ı nakitti 

Öte yandan nakit ve hissenin birlikte kullanıldığı satın alma ve birleşmelerin hacminde de büyük bir artış görüldüğü belirtiliyor. Satın alma ve birleşme pazarının üçte birinin hisse ve nakit kombinasyonu ile gerçekleştiği belirtilen habere göre bu oran tüm geçmiş yılların ortalamasından yüzde 10 daha yüksek ve 2007 yılına göre yüzde 14 artmış durumda. Hisselerin satın alma ve birleşme anlaşmalarında kullanım oranının artmış olması şirketlerin geçtiğimiz yıl öz sermaye değerlerinin artmış olduğunu yansıtıyor. Bu eğilimin genel anlamda satın alma ve birleşme hacminin artmasına da destek olduğu belirtiliyor. 

Telekomünikasyon ve ilaç aslan payını oluşturuyor 

Facebook’un mobil mesajlaşma uygulaması WhatsApp’ı 19 milyar dolara satın alması ve bu satın alma işleminin sadece 4 milyar dolarının nakit olması işlemlerde nakitin ağırlığının azalmasına en belirgin ve hacimli örneklerden biri olarak gösteriliyor. 

İngiliz banka Barclays’in Satın Alma ve Birleşmeler Direktörü Paul Parker “Bu yıl bu satın alma ve birleşme seline rağmen 2007’de yaşamış olduğumuz köpüklü bir dönem geçirmiyoruz” diye konuşarak bugünkü satın alma ve birleşme pazarının iyi sermayeleştirilmiş şirketlerin büyük, stratejik ve sinerjik hisse ve nakit anlaşmaları yaptığı bir pazara dönüştüğünün altını çizdi. 
Pfizer, AstraZenaca'yı 100 milyar dolara satın alabilir 

ABD’li ilaç devi Pfizer İngiliz ilaç üreticisi AstraZenaca’yı ilk iki teklifinin geri çevrilmesinin ardından 100 milyar dolara almak için görüşüyor. Pfizer dün yapmış olduğu açıklamada ilk teklifini ocak ayında gerçekleştirdiğini ve 26 Nisan’da ingiliz rakibi ile satın alma görüşmeleri için tekrar iletişime geçtiğini belirtti. Devralma haberleriyle hisseleri yüzde 15 yükselen AstraZenaca’nın satın alınması gerçekleşirse ilaç sektörü tarihinin en büyük satın alması olacak. AstraZenaca’dan yapılan açıklamaya göre anlaşma teklifi nakit ve hisse kombinasyonundan oluşuyor ve her bir AstraZenaca hissesi için 1768 Pfizer hissesi ve 13.98 pound ödeneceği belirtiliyor. 

Dev satın alma anlaşmalarının toplamdaki payı yükseldi 

2014 yılı anlaşmalarının hacimlerinin de çok büyük olduğu belirtilirken, yılbaşından bu güne yapılmış olan 13 birleşme ve satın almanın değerinin 10 milyar doların üzerinde olduğu ve bunların toplamının tüm pazarın üçte birini oluşturduğu belirtiliyor. Araştırma firması Dealogic’in verilerine göre 1995’ten bu yana işlemlerin ortalaması alındığında bu dev satın alma ve birleşmeler toplam pazarın yüzde 22’sini oluşturuyordu. Özellikle çok büyük şirketlerin yer aldığı ilaç ve telekomünikasyon sektöründe gerçekleşen satın alma ve birleşmelerin, bu sektörlerdeki konsolide olma ihtiyacının sonucu olarak yapıldığı belirtiliyor. 

Satın alma ve birlişmeler geçmişe göre daha rasyonel 

Danışmanlık şirketi Morgan Stanley ABD Satın alma ve Birleşmelerden sorumlu direktörü Bob Eatroff “2007 yılı ve bugünün satın alma ve birleşmelerinin arasında çok büyük bir farklılık var” diyerek varlık piyasalarının geçtiğimiz yıl yüzde 30 değerlenmiş olduğu ve satın alma ve birleşmelerin çok sönük olduğunu bu yıl iste tam tersi olacağını belirtti. Bugün gerçekleşen satın alma ve birleşmelerinin geçmiş yıllara göre daha rasyonel olduğu ve daha büyük katma değer yaratıldığı belirtilen analize göre anlaşmalar artık daha fazla önlem alınarak gerçekleştiriliyor.

Alman Siemens ve ABD'li General Electrics Fransız Alstom'un enerji birimi için rekabette

Fransa’nın dünyanın birçok ülkesinde yatırımları olan Alstom şirketinin enerji alanındaki birimini satın alabilmek veya ortak yatırıma gidebilmek için ABD’li General Electrics şirketi ile Alman Siemens şirketi harekete geçti. Fransız basınında çıkan haberlere göre General Electrics, Fransız şirketinin enerji birimini satın alabilmek için 13 milyar doları gözden çıkarırken, Alman teknoloji devi Siemens yönetimi, dün yapmış olduğu basın açıklamasıyla Alstom yönetimine gelecek için ortaklık önerdiğini ifade etti. Alman Siemens şirketinin de yarışa dahil olması üzerine Fransa Ekonomi Bakanı Arnould Montebourg ile görüşmek üzere General Electrics Başkanı Jeff rey Immelt'in görüşmeleri hızlandırmak için Paris'e gideceği belirtildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir