3D, Çin'in korkulu rüyası olabilir!

Teknoloji uzmanlarının hemfikir olduğu konu şu: Apple'ın Macintosh'u 1984 yılında bir tür sanayi devrimine öncülük ettiyse; 3D yazıcılar da yeni bir sanayi devrimine öncülük edecekler. Üretim ve dağıtım modelleri kökünden değişecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Didem ERYAR ÜNLÜ

Cube, Creatix, Replicator ya da uPrint. İsimleri henüz çok fazla duyulmadı; ama onlar dizüstü bilgisayar fiyatına satılan üç boyutlu (3D) yazıcılar. Fiyatları normal bir dizüstü bilisayardan daha pahalı değil. Bin 500- 2 bin dolar arasında değişiyor.
Teknoloji uzmanlarının hemfikir olduğu konu şu: Apple'ın Macintosh'u 1984 yılında bir tür sanayi devrimine öncülük ettiyse; bu ürünler de yeni bir sanayi devrimine öncülük edecekler.
Önümüzdeki 10-15 sene içinde çok daha yüksek performansa sahip, aynı zamanda çok daha düşük fiyatlı yeni makineler, hayatımızı tamamen değiştirecek. 
Örneğin kahve makinesinin kapağı kırıldığında, yenisini almak için mağazaya gitmemiz gerekmeyecek. Dijital katalogtan bir model seçeceğiz; renk belirleyeceğiz ve bilgisayarımızdaki "Yazdır" düğmesine tıklayacağız. Hepsi bu!
Mürekkep yerine; ip, plastik, seramik, metal gibi malzeme kartuşuna sahip olan yazıcılar, ihtiyacımız olan kapağı birkaç dakika içinde basacak. 
3D yazıcıların yaygınlaşması, tıp alanında da önemli değişimlere yol açacak. Örneğin, diş teli taktırmak için haftalarca beklememize gerek kalmayacak. Diş doktoru lazer tarayıcı ile dişlerimizin kalıbını çıkaracak; verileri bilgisayara iletecek; yazıcı ise diş telini reçine ve seramikten oluşan mikrotabakalarla basacak.
Bu gelişmeler, öncelikli olarak üretim ve dağıtım kanallarını son derece yakından ilgilendiriyor. 3D yazıcılar sayesinde, oyuncaklardan, mutfak gereçlerine ihtiyacımız olan herşeyi evde, kendimiz üretebileceğiz. 
Uzmanların dikkat çektiği nokta ise, bu gelişmelerin dünyanın üretim atölyesi olan Çin'in soğuk terler dökmesine yol açabilecek olması. Herşeyi evde üretebilir konuma geldiğimizde, Çin'in de yapacak pek bir işi kalmayacak. 
Üretim ve dağıtım modellerinin 3D'den ne boyutta etkileneceğini daha iyi anlamak için somut bir örnek verelim. Farzedelim ki kahve fincanımız kırıldı; 

Kahve fincanı bugün nasıl üretiliyor? 
1. Kahve fincanları, çok sayıda ve düşük fiyata Çin'de üretiliyor.
2. Çin'de üretilen fincanlar paketleniyor; stoklanıyor ve tırlara yüklenerek, limanlarda konteynerlere naklediliyor. 
3. Konteynerler gemilere yükleniyor ve yaklaşık 30 gün içinde Avrupa'ya ulaşıyor.

Kahve fincanı 2020'de nasıl üretilecek?
1. İnternet üzerinde yer alan özel katalogtan, kahve fincanı modeli belirlenecek. Bilgisayarda bulunan yazılım sayesinde fincanın boyutu ve rengi seçilecek. Tamamlanan görüntü, 3D yazıcıya gönderilecek. Yeni kahve fincanı iki dakika içinde elimizde olacak.
 
Geçmişi 70'li yıllara dayanıyor
3 boyutlu yazıcılar aslında 1970'li yılların sonlarında bilim dünyasında konuşulmaya başladı. Bu yazıcılar, ilk başta, yeni bir ürün piyasaya çıkmadan önce son halini görmek için tasarlanmıştı. Seri üretim öncesinde, yeni ürünün 3 boyutlu yazıcıdan çıkışı alınıyordu ve gerekli düzeltmeler bunun üzerinden yapılıyordu.   
Üç boyutlu yazıcıların standart yazıcılardan farkı, mürekkep yerine farklı malzemeler kullanmaları. Bu malzemeler, plastikten, seramiğe farklılık gösterebiliyor 
3 boyutlu yazıcılar, her nesneyi basabiliyor. Üç boyutlu modellemesi olmayan nesnelerin ise öncelikle dijital ortama aktarılması ve yazıcı tarafından tanınması gerekiyor.

Dört adımda baskı
3 boyutlu yazıcılar, modelin en altından başlayıp en üstüne kadar düz katlar halinde baskı alarak üretim yapıyorlar. Herşey dört adımda gerçekleşiyor:
1. Adım: Nesnenin şeması, bir yazılım yardımı ile bilgisayar dosyası olarak yaratılıyor. Bu yazılım, nesnenin yükseklik ve derinlik gibi fiziksel özelliklerini belirliyor. Nesne ne kadar karmaşık bir yapıya sahipse, dosya o kadar büyük oluyor.
2. Adım: 3 boyutlu yazıcı yazılımı, ürünün son halini görmek için dosyayı okuyor ve yazıcının üretime başlayabilmesi için dosyayı "dilim dilim" kesiyor. Bu sırada, nesnenin hangi malzemeden üretileceği belirleniyor. Bu malzeme, mürekkep görevini üstleniyor. Mevcut 3 boyutlu yazıcılarda metal ve plastik gibi, çok farklı malzemeleri kullanmak mümkün.
3. Adım: Nesneler, aşağıdan yukarı doğru ince katlar halinde "yazdırılıyor"; ya da inşaa ediliyor. Tam bir deste elde etmek için oyun kağıtlarını tek tek, üstüste dizdiğinizi düşünün. 3 boyutlu yazıcı da aynı bu şekilde çalışıyor. İstenen şekle ulaşması için bazı yazıcılarda pudra püskürten lazer kullanılıyor. Bazılarında ise malzemenin yapışması ısı verilerek sağlanıyor. Malzeme şeklini korusun diye hemen soğutuluyor. Nesnenin boyutu ve karmaşıklığı doğrultusunda, yazdırma işlemi saatler sürebiliyor.    
4. Adım: Yazıcı durduğunda, hedeflediğiniz nesneye sahip oluyorsunuz. Son ürünün ne derece sağlam ve kusursuz olduğu kullanılan yazıcı ve malzemenin kalitesi ile ilgili.