600 milyon lira neden tahsis edildi?

Ziraat Bankası ile ilgili iddialar hakkında basın toplantısı düzenleyen CHP'li Erdoğdu "Ziraat Bankası, hangi gerekçeyle 600 milyon lirayı riskli krediye tahsis etmiştir?" diye sordu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, "Asli görevi tarım ve hayvancılığı desteklemek olan Ziraat Bankası, hangi gerekçeyle 600 milyon lirayı riskli krediye tahsis etmiştir?" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Erdoğdu, daha önce açıkladıkları firmalara Ziraat Bankası tarafından kullandırılan krediler konusundaki iddialarıyla ilgili olarak BDDK tarafından yapılan açıklamanın tatmin edici olmadığını belirterek, "Hakkında iddialar bulunan Can Akın Çağlar'ın Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü görevinden sonra BDDK üyeliğine atanması Kurul denetiminin tarafsızlığını ve bağımsızlığını ortadan kaldırmıştır" diye konuştu.

Erdoğdu, İstanbul Bayrampaşa'da bir AVM'ye 2008 yılında Garanti Bankası tarafından Eurobor yüzde 6,5 faiz oranıyla 118 milyon Euro kredi ile finanse edildiği, ancak riskli hale geldiğini anlattı. Erdoğdu, 2010 yılında diğer bankaların riskli gördüğü bu krediye Ziraat Bankası'nın Eurobor yüzde 4 faiz oranıyla 285 milyon Euro kredi açıldığını ve krediye daha önce olumsuz rapor veren 3 banka uzmanının, yapılan baskı sonucu daha sonra olumsuz rapor verdiğini ileri sürdü.

Şirketin kredi taksitlerini ödeyemediğini ve iflasının istendiğini, riskli hale gelen 285 milyon Euro kredinin Ziraat Bankası'nın mali yapısını sarstığını savunan Erdoğdu, ayrıca olumsuz raporlara karşılık bir inşaat şirketine 4 yıl vadeli, yüzde 12 faizle 115 milyon lira tutarında kredi kullandırıldığını ve 2009 yılında Ziraat Bankası tarafından satın alınan 300 aracın Çağlar'ın yakın arkadaşı bir işadamından rekabet ortamı sağlanmadan alındığını ifade etti.

Erdoğdu, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın iddialara yanıt vermesini isteyerek, "Asli görevi tarım ve hayvancılığı desteklemek olan Ziraat Bankası, hangi gerekçeyle 600 milyon lirayı riskli krediye tahsis etmiştir? Şirketin iflasının istendiği ve 600 milyon liralık kredinin taksitlerini ödemediği doğru mudur?" diye sordu.

Kamu bankalarıyla ilgili olarak kendilerine, bankalarda çalışan personel tarafından çok sayıda usulsuz işlemlerle ilgili ihbarlar geldiğini anlatan Erdoğdu, konuyla ilgili bir çalışma yaptıklarını, sonuçlarını kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir