600 ton atık pil toplayacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca atık pillerin toplanması ve bertarafı konusunda yetkilendirilmiş tek kuruluş olan Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) 2014 için hedefini 600 ton olarak belirledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - 2004 yılında kurulan ve bu yıl 10. yılını kutlayan TAP, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından atık pilleri çevreyi kirletmeyecek şekilde toplamak ve bertaraf etmekle yükümlü olan tek kuruluş. TAP Genel Sekreteri Neslihan Bahar 2007 yılında 225 ton olan yıllık atık pil toplama miktarlarını 2013 yılı itibariyle 530 tona çıkardıklarını, 2014 yılında da hedefl erinin 600 tona ulaşmak olduğunu belirterek şunları söyledi: “Atık pillerin toplama miktarlarının artırılması ve toplama işlemlerinin verimli bir şekilde sürdürülmesini sağlamak üzere özellikle belediyelerle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şu ana kadar Türkiye çapında 16’sı büyükşehir olmak üzere toplam 532 belediye ile işbirliği halindeyiz. Bu sayı her gün artıyor. Belediyelerin yanı sıra tekno marketler, zincir marketler, bakanlıklar, organize sanayi bölgeleri, okullar, Diyanet İşleri, Silahlı Kuvvetler, oteller, Emniyet Gen. Md. ve PTT de bizimle işbirliği yapan kuruluşlar arasında. En çok atık pili bölge olarak Marmara’dan, şehir olarak ise İstanbul’dan topluyoruz.” 

Doğanın pili bitmesin… 

2013-2014 okul dönemi için Türkiye çapında tüm okullarda kampanya başlattıklarını belirten Bahar, “Her yıl ödüllü atık pil yarışmasına katılan şehir sayısı ve dolayısıyla, okul sayısı artıyor. Okullardan atık pili belediyeler topluyor, en fazla pil toplayan belediyenin en çok atık pil toplayan 3 okulu tarafımızdanödüllendirilecek. Pillerden sadece çalışır halde değil, kullanım süresi bittikten sonra da yararlanabiliriz. Pillerin içerisinde geri kazanımı mümkün olan birçok çeşit metal var. Kullanım süresi dolan yani ‘Atık Pil’ halini alan piller çöpe atıldığında içerdikleri metaller toprağa karışarak çevreyi kirletebilir. Halbuki pil geri kazanabilen bir tüketim ürünü. Çöp yerine atık pil kutularına attığımız piller, yeniden işlenerek, çatal bıçaktan saate, cep telefonundan kaleme kadar birçok ürünün hammaddesi olarak kullanılır” dedi. Atık pillerden şarjlı olanların içinde bulunan nikel ve kobalt gibi metaller nedeniyle değerli olduğunu, Türkiye’de şimdilik sadece güvenli biçimde depo edilebilen bu pillerin dönüştürülmesi için TÜBİTAK bünyesinde 300 bin tonluk kapasiteli tesis kurulduğunu belirten Bahar, “Bu tesis 2015 ortalarında faaliyete geçecek. Bir işletmeci şirketle de anlaştı. Bizimle çalışıyorlar. Avrupa’da büyük tesisler var. Avrupa metalde ithalatçı olduğu için pillerin içindeki metalleri dönüştürmek önemli. Geri dönüşüm oranı yüzde 50’dir. Türkiye’de yerli pil üreticisi yok. 10 bin ton civarında ithalat var. Atık pillerin yüzde 15’i dönüştürülebilir niteliktedir. Bu da bin 500 ton demektir. Bunları toplamak istiyoruz” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir