9 günlük tatille azalan ihracat, darbe girişimiyle artışa geçti

Temmuz ayında ihracat bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18.7 azalarak 8 milyar 779 milyon dolar oldu. Düşüşte 9 günlük Ramazan Bayramı tatili etkili olurken, darbe girişiminden sonraki hafta ihracat, bir önceki haftaya göre yüzde 16 artış gösterdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sercan AKINCI

BURDUR - Önce 9 günlük bayram tatilinin ardından 15 Temmuz'daki darbe girişiminin yaşandığı temmuz ayında ihracat bir önceki yıla göre yüzde 18.7 geriledi. Toplam 8 milyar 779 milyon dolarlık ihracatın gerçekleştiği temmuz ayında, sektörel bazda en çok ihracat 1 milyar 727 milyon dolarla otomotiv endüstrisinde yapıldı. Bayram nedeniyle ihracat düşüş gösterirken, darbe girişiminin ardından ihracat artış eğilimine geçti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, temmuz ayı ihracat rakamlarını Burdur'da açıkladı. Toplantıya Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Başkanı Yusuf Keyik, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz ve Burdur Valisi Şerif Yılmaz ile birlikte çok sayıda iş Dünya'sı temsilcisi katıldı.

Toplantıda konuşan MÜSİAD Başkanı Olpak, Mehmet Akif Ersoy'dan esinlenerek, "Allah bir daha bu millete 15 temmuzu yaşatmasın. Milli mücadelede dış dünyadaki düşmanla yapmıştık. 15 temmuzda içerdeki maske takmış FETÖ mensubu teröristlerle mücadele ettik. Dış dünyadaki olumsuz algıyı yıkmak için iş alemi için 3'üncü nöbete başlıyoruz" dedi.

15 Temmuz şehitleri için saygı duruşunun ardından TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin açıkladığı verilere göre temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18,7 azalışla 8 milyar 779 milyon dolar ihracat gerçekleşti. Yılın ilk 7 ayında da 2015’in aynı dönemine göre yüzde 4,9 düşüşle 80 milyar 447 milyon dolar ihracat yapılırken, son 12 ayda da bir önceki döneme göre yüzde 6,1 düşüşle 139 milyar 723  milyon dolarlık ihracat oldu. İhracat, temmuz ayında kilogram bazında yüzde 8,2 oranında azalırken, yılın ilk 7 aylık döneminde ise yüzde 4,5 oranında artış gösterdi. 

Hollanda ve Polonya'da artış

Sektörel bazda da temmuz ayında otomotiv endüstrisi yüzde 5,2 yükselişle 1 milyar 727 milyon dolarla en fazla ihracata imza atarken, bunu 1 milyar 252 milyon dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon ile 968 milyon dolarla kimyevi maddeler sektörleri takip etti.

Pazarlar incelendiğinde ise temmuz ayında 62 ülke ve bölgeye ihracat artarken, 168 ülke ve bölgeye ihracatta azalış gerçekleşti. En fazla ihracat yapılan ilk 5 ülkedeki değişimde ise Almanya’ya yüzde 12.9, İngiltere’ye yüzde 28.3, İtalya’ya yüzde 10.8, ABD’ye yüzde 26.5 ve Fransa’ya da yüzde 9 düşüş yaşandı. En fazla ihracat yapılan 20 ülke arasında da en yüksek artış yüzde 8.9 ile Hollanda yapıldı. Bunu 0.2 büyümeyle Polonya izledi. İhracat, temmuz ayında ülke grubu bazında AB ülkelerine yüzde 10.6,  BDT ülkelerine yüzde 40, Ortadoğu’ya da yüzde 24.7 azaldı. Yılın ilk 7 ayında ise AB ülkelerine yüzde 4.9 ve Kuzey Amerika’ya ihracatta yüzde 0.2 oranlarında büyüme oldu. 

Darbe sonrasındaki hafta ihracat yüzde 16 arttı

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracat rakamlarını açıklarken, 15 Temmuz gecesi yaşanan terör eylemini bir kez daha kınadı. Büyükekşi, TİM ve tüm ihracatçı birlikleri olarak 15 Temmuz sonrasında Türkiye’deki yabancı misyon şeflerinden kredi derecelendirme kuruluşlarına kadar birçok kuruma Türkiye’deki demokrasi mücadelesini anlattıklarını hatırlatarak şöyle devam etti: “Uluslararası iş dünyasına, twitter üzerinden Türkçe, İngilizce, Fransızca ve Almanca olmak üzere ‘Türkiye kazandırmaya devam edecek' çağrısı yaptık. 2 günde tüm dünyada yaklaşık 850 bin kişiye ulaştık. Biz, 65 bin ihracatçının temsilcisi olarak, her şeye kaldığımız yerden devam ediyoruz. Dolayısıyla darbe girişiminin de ihracata etkisi sınırlı oldu." 

Büyükekşi, haftalık birikimli ihracat rakamlarına bakıldığında darbe girişiminin hemen ardından ilk pazartesi günüyle birlikte artış trendine girerek, haftalık bazda bir önceki haftaya göre yüzde 16 artığını kaydetti.

Büyükekşi darbe girişiminin ardından yurtdışındaki iş ortaklarının siparişlerin yetişip yetişmeyeceği konusunda şüpheye düştüğünü aktararak, "Darbe girişiminin ardından siparişlerin gelmeyeceğini düşünenler iptal etmek istediler. Hatta İtalya'dan sipariş alan bir firmamızın siparişlerini iptal etmek istediler. Onlar da çalıştıklarını ispat etmek için video çekip gönderdiler. Biz de TİM olarak işimizin başındayız dedik" açıklamasını yaptı.