AB 150 bin euro'ya kadar hibe verecek

AB, siyasi veya medya içerikli projelere, 50 bin euro ile 150 bin euro arasında değişen miktarlarda hibe desteği verecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - "AB ile Türkiye Arasında Sivil Toplum Diyaloğu 3 - Siyasi ve Medya Hibe Programı", Bursa'da bir otelde düzenlenen toplantıda tanıtıldı.

AB Bakanlığı Proje Uygulama Başkanlığı Uzmanı Murat Başer, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin AB'ye tam üyelikle ilgili başvurusunun kabul edildiğini ve pek çok alanda müzakerelerin sürdüğünü hatırlattı.

Programın, Türkiye ile AB toplumu arasında sağlıklı bir diyaloğun sağlanması amacına yönelik yürütüldüğünü belirten Başer, şöyle konuştu:

"Program, sivil toplum kuruluşları vasıtasıyla AB toplumu ile aday ülke toplumu arasında kaynaşmayı sağlamayı, varsa önyargıları yıkmayı, deneyim alışverişini sağlamayı hedeflemektedir. Siyasi Hibe Programıyla AB'nin siyasi konularla ilgili politikalarının Türkiye genelinde anlatılması, AB üye ülkeleri ile Türkiye'de siyasi konularda ilgili sivil toplum aktörleri arasında bağlantıların güçlendirilmesi ve karşılıklı tecrübelerin paylaşılması da hedeflenmektedir. Bu sayede, siyasi kriterler alanında çalışan Türkiye ve AB ülkelerindeki sivil toplum kuruluşları arasında ileri diyaloğun teşviki, daha iyi bilgi ve uzmanlık değişimi, siyasi kriterlerle ilgili konularda Türkiye ve AB üye ülkelerinde yanlış anlamalar ve kaygıların azaltılması amaçlanmaktadır."

Medya Hibe Programında, Türkiye ile AB medyası ve medyayla ilgili sivil toplum kuruluşları arasında güçlendirilmiş iletişim ağlarının oluşturmasının hedeflendiğine dikkati çeken Başer, medya kuruluşlarının ortak faaliyetler yapması, sivil toplum kuruluşlarının AB konuları hakkında iyi uygulamaların paylaşımı, yenilikçi girişimler ve medya yapımlarının teşvikinin de gerçekleştirilmesinin de planlandığını sözlerine ekledi.

"Projelerin süresi en az 10, en fazla 15 aydır"

AB Bakanlığı Proje Uygulama Başkanlığı Uzmanı Elif Karakulak ise gerek siyasi gerekse medya hibe programlarında projelere en az 50 bin euro, en fazla 150 bin euro destek sağlanacağı bilgisini verdi.

Siyasi Hibe Programının 6 milyon euro, Medya Hibe Programının 3 milyon euro bütçelere sahip olduğunu anlatan Karakulak, projelere verilecek desteğin yüzde 90'ının, hibe olacağına dikkati çekti.

Karakulak, hibe programları hazırlanırken mutlaka AB ülkelerinden bir ortak bulunması gerektiğini bildirerek, "Projelerin süresi en az 10, en fazla 15 aydır. Dernekler, sivil toplum kuruluşları ve tüzel kişilikler proje hazırlayabilir. Bir programa en fazla iki projeyle katılım yapılabilir ancak bu projelerin birine destek sağlanacak" ifadesini kullandı.

Hazine Müsteşarlığı teknik destek ekibinden ihale yöneticisi Esra Öztürk Şahin de projeler hazırlanırken çok iyi maliyet hesabı yapılması, kar amacı güdülmemesi, amaç ve önceliğe uygun olmasına dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.