'Ağırlıkları' yavaşça yere bırakın!

American College of Sports Medicine, 2017'nin fitness trendlerini yayınlandı. Buna göre sporda ekipmansız spor trendi gelişiyor. Kilolarca fitness aleti altında debelenmeler bitiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KEZBAN KARABOĞA

Bundan önceki yazı yılın son yazısı olduğundan bir “kapanış” yazısıydı. Bu ise, bu yılın ilk yazısı olduğundan bir “yenilenme” yazısı olacak. “Harekete geçin” diyeceğim. Nasıl olacak o? Bakın, önemli bir rapor var. Georgia State Üniversitesi’nden Profesör Walter R. Thompson, tam 11 yıldır fitness trendlerini araştırıyor, kapsamlı bir rapor yayınlıyor.

İşte bu yılın, 2017’nin fitness trendlerini içeren rapor, American College of Sports Medicine’da (ACSM) kısa bir süre önce yayınlandı. Buna göre 2017 yılının fitness trendleri; giyilebilir teknoloji, vücut ağırlığı eğitimi ve yüksek yoğunluklu eğitim (High-Intensity Interval Training- HIIT) olacak. Biraz açalım... Giyilebilir teknolojileri ele alalım. Akıllı saatler, akıllı bilekler gibi giyilebilir sağlık teknolojileri asıl sıçramayı bu yıl yapacaklar. Rapora göre bu teknolojiler ile ilgili, kişisel bilgilerin üçüncü parti şirketler tarafından satın alınması gibi, soru işaretleri yavaş yavaş ortadan kalkıyor. Gelelim, vücut ağırlığı eğitimine. Bu ne demek? Bu, “Ağırlığınız kadar, ağırlığınızca spor yapın” demek. Rapora göre, sporda artık kilolarca ağırlıktaki fitness aleti altında debelenip spor yapmak yerine “no-equipment-ekipmansız spor” trendi gelişiyor. Buna göre kişilerin kendi vücut ağırlıklarınca; fazlaca ekipmana ihtiyaç duymadan parkta-bahçede; dışarıda yapabilecekleri spor anlayışı gelişiyor. Bunun neden geliştiğini anlamak çok basit: Öğrenmesi ve başlaması çok kolay. Tek yapılması gereken dışarı çıkıp hareket etmeye başlamak. O sebeple başlığa “ağırlıkları yavaşça yere bırakın” yazdım. Şimdi, hemen başlayabilirsiniz.

Fitness hocasında yüzde 8 artış

Rapordan devam edelim. İlginç bir gelişme var. Buna göre eğitimli, sertifikalı ve uzman fitness eğitmenlerinin sayısı artıyor. Bunda üniversite ve kolejlerdeki mesleki programların artışı etkili oluyor. Yine rapora göre fitness hocası olmak isteyen kişi sayısında da artış var. Ayrıca insanlar eskiye göre fitness hocası olmayı, bu mesleği daha “itibarlı” olarak değerlendiriyor. Bu mesleğin geleceği ile ilgili olarak ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu, mesleğin popülaritesindeki artışı ile birlikte 2014-2018 yılları arasında istihdamında yüzde 8’lik bir artış yaşanacağını öngörüyor.

Ekonomik kriz “grup sporları”na ilgiyi artırıyor

SoulCycle, PureBarre, Orangetheory, CrossFit gibi grup sporları 2017 yılında da gözde olmaya, gelişmeye devam edecek. Grup sporlarının gelişmesi, 2008 yılında yaşanan ekonomik krizden sonra pek çok Amerikalının kişisel spor masrafını karşılayamayıp bunu lüks olarak görmeye başlayınca canlanmıştı. Rapora göre, grup sporları popülaritesini kaybetmeyecek.

Egzersiz stresi düşürür modunuzu yükseltir!

Spor yapmak kişinin kendini denemesi, sınırlarını görmesiyle ilgili. Yani aslında hedef; kendini aşmak. Bakın bunu yaparken şu oluyor: Egzersiz yapmak kalp krizi, felç, kanser, bunama ve diğer kronik hastalıkların riskini azaltıyor. Egzersiz yapmak vücudunuz için tam bir stres düşürücü olarak hizmet ediyor. Yani, modunuzu yükseltiyor. Deneyin, gerçekten böyle.

Bu konularda ilginizi çekebilir