Ağustos'ta tüketici güveni geriledi
Tüketici güven endeksi, ağustos ayında geçen aya göre yüzde 1,6 azaldı. Temmuz'da 78,5 olan endeks ağustos ayında 77,2 değerine geriledi.
ANKARA - Tüketici güven endeksi, ağustos ayında geçen aya göre yüzde 1,6 azaldı. Temmuz ayında 78,5 olan endeks ağustos ayında 77,2 değerine düştü.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Merkez Bankası işbirliğiyle yürütülen anket sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksini yayımladı. Endeks, ağustos ayında geçen aya göre yüzde 1,6 oranında azaldı. Temmuz'da 78,5 olan endeks ağustosta 77,2 değerine geriledi.
Tasarruf etme ihtimali azaldı
Gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimali endeksi geçen aya göre yüzde 10,4 oranında azaldı. Temmuzda 28,7 olan endeks, ağustosta 25,8 değerine düştü. Bu düşüş, tüketicilerin gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimallerinin geçen aya göre azaldığını gösteriyor.
Genel ekonomik durum beklentisi endeksi yüzde 2 azaldı
Temmuz ayında 102 olan genel ekonomik durum beklentisi endeksi yüzde 2 oranında azalarak, ağustos ayında 103 değerine indi. Bu düşüş, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durumun daha iyi olacağı yönünde beklentisi olan tüketicilerin sayısının geçen aya göre azaldığınına işaret ediyor.
Hanenin maddi durum beklentisi endeksi düştü
Hanenin gelecek 12 aylık döneme ilişkin maddi durum beklentisi endeksi de geçen aya göre yüzde 1,3 oranında azaldı. Temmuz ayında 94,3 olan endeks değeri ağustosta 93,1 oldu. Bu azalış, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durumunun daha iyi olacağını bekleyenlerin oranının düşmesinden kaynaklandı.
İşsiz sayısı beklentisi endeksi yüzde 1,2 arttı
Temmuz ayında 85,7 olan gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısı beklentisi endeksi geçen aya göre yüzde 1,2 oranında artarak, ağustos ayında 86,8 değerine yükseldi. Bu artış, işsiz sayısında artış bekleyenlerin oranındaki düşüşten kaynaklandı.
Tüketici güven endeksi nasıl hesaplanıyor?
Tüketici güven endeksi hesaplanırken, aylık tüketici eğilim anketi ile tüketicilerin kişisel mali durumlarına ve genel ekonomiye ilişkin mevcut dönem değerlendirmeleri ile gelecek dönem beklentileri ölçülüyor ve yakın gelecekte yapılması planlanan harcamalarına ve tasarruflarına ilişkin eğilimleri saptanıyor.
Anket sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi 0-200 aralığında değer alabilirken, endeksin 100'den büyük olması tüketici güveninde iyimser, 100'den küçük olması tüketici güveninde kötümser durumu gösteriyor.