Akkök, CEZ ile yeni yatırım yaparak gücünü artıracak

Akkök CEO'su Berkman, 3 milyar dolarlık yatırım hamlesi ile kurulu güçlerini 2013 yılına kadar 3 bin megavata çıkarmayı hedeflediklerini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Akkök İcra Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Mehmet Ali Berkman, Çek Cumhuriyetinde faaliyet gösteren CEZ Grubu ile birlikte yaptıkları stratejik plan doğrultusunda, 3 milyar dolarlık yeni bir yatırım hamlesi ile kurulu güçlerini 2013 yılına kadar toplam 3 bin megavata çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

Berkman, Akenerji'nin CEZ Grubu ile eşit ortaklığa dayalı yeni yapılanmasına ilişkin düzenlenen basın toplantısında, CEZ Grubunun, Avrupa'nın en büyük enerji şirketleri arasında müşteri sayısı bakımından 8'inci, piyasa değeri bakımından 6. sırada yer aldığını söyledi.

CEZ'in, Çek Cumhuriyeti'nde bir adet güneşe dayalı, 34 adet de hidroelektrik santralı işlettiğini dile getiren Berkman, 2 nükleer enerji santralı ve 15 kömür santralı bulunan CEZ'in, yurt dışında ise 3 kömür santralıyla toplam 55 üretim tesisinin faaliyet gösterdiğini belirtti.

Berkman, CEZ'in, Çek Cumhuriyeti'ndeki merkezine ek olarak, Orta ve Güneydoğu Avrupa'da 15 ülkede faaliyette bulunduğunu ifade ederek, "Şirket, Varna'nın en büyük kömüre dayalı termik santralıyla birlikte, Romanya'da Avrupa'nın en büyük rüzgara dayalı enerji üretim santralini inşa etmektedir. Avrupa'nın en karlı ve en az borçlu enerji şirketi olan CEZ, yaklaşık 7 milyon aboneye ve 14 bin 300 megavatın üzerinde kurulu güce sahiptir" şeklinde konuştu.

Konuşmasında, Türkiye ekonomisindeki gelişmelere de değinen Berkman, hükümetin açıkladığı "Yatırım ve İstihdam Teşvik Paketi" ile bölgesel gelişmişlik farklılıklarını azaltmak, rekabet gücünü artırmak, sektörel kümelenmeyi desteklemek ve sanayinin ölçek ekonomisine yönlendirilmesinin amaçlandığını ifade ederek, "Yeni Teşvik Paketi, işsizliğin yaratacağı sosyal huzursuzluğu sınırlama, iş bulma olanağını artırma ve bölgesel kalkınma imkanını güçlendirme bağlamında iyi hazırlanmış bir modeldir" dedi.

"Enerji stratejik rol oynayacak"

Türkiye ekonomisinin geleceğinde enerjinin stratejik rol oynayacağını ifade eden Berkman, Akenerji'nin ve Türk enerji sektörünün geleceğinin çerçevesini, büyümenin ve AB perspektifinin çizeceğini öngördüklerini dile getirdi.

Akenerji'nin 2009 yılında 358 megavat kurulu güce eriştiğini hatırlatan Berkman, inşa halinde olan ve 388 megavat kurulu güce denk gelen 9 adet hidroelektrik santralı (HES) ve 1 adet rüzgar enerjisi santralı (RES) yatırımının, 2011 yılında devreye girmesiyle toplam kurulu gücün 746 megavata erişeceğini bildirdi. Berkman, "CEZ ile birlikte yaptığımız stratejik plan doğrultusunda 3 milyar dolarlık yeni bir yatırım hamlesi ile kurulu gücümüzü 2013'e kadar toplam 3 bin megavata çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.

Akenerji ile CEZ arasındaki işbirliği sürecinin, 1 Kasım 2007'de imzalanan gizlilik sözleşmesi ile başladığını anlatan Berkman, geçen yıl temmuz ayında Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan (ÖİB) 30 yıllık işletme hakkı devir alınan SEDAŞ (Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş.) özelleştirmesiyle devam ettiğini ve 8 Ekim 2008 tarihinde Başbakanlık'ta imzaladıkları ortaklık sözleşmesiyle tamamlandığını hatırlattı.

Mehmet Ali Berkman, enerji alanındaki özelleştirmelere de değinerek, 2009 yılında özelleştirmelerin Çoruh, Osmangazi Yeşilırmak bölgeleri ile devam etmesinin beklendiğini vurguladı.

"Türk enerji sektörü, yabancı yatırımcıların ilgi odağı"

Türkiye'de elektrik tüketiminin, son 25 yılda hızla artan nüfus ve şehirleşme nedeniyle GSYİH büyüme oranının üzerinde seyrettiğini ve yıllık yüzde 8 oranında büyüme kaydettiğini anlatan Berkman, "Türkiye, bu artışla Çin'den sonra ikinci sırada yer almaktadır. Türkiye'deki enerji ihtiyacının 2009–2017 yılları arasında yüzde 6 ile 8 arasında artacağı öngörülmektedir" dedi.

Türkiye Elektrik İletim A.Ş'nin (TEİAŞ) projeksiyonuna göre, 2017 yılında Türkiye'nin toplam tüketim kapasitesinin bugünkü 198 bin 294 gigavat saate karşılık, 390 bin 559 gigavat saat olacağını belirten Berkman, "Türk enerji sektörü, taşıdığı bu büyük potansiyel nedeniyle yabancı yatırımcıların ilgi odağıdır" diye konuştu.

Berkman, artan elektrik ihtiyacına cevap vermek amacıyla liberalleşmenin en hızlı biçimde gerçekleşmesinin ve ülke kaynaklarının etkin ve ekonomik şekilde devreye alınması çalışmalarına hız verilmesinin gerektiğine işaret ederek, özel sektörün kazanç ve kar odaklı iş yönetim biçiminin, devletin sistem üzerindeki kontrol mekanizmasıyla birleştirilmesinin, sektörün önünü açacağını söyledi.

CEZ Grubu CEO'su Martin Roman

CEZ Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Martin Roman da, Türkiye'nin parlak bir geleceğinin olduğuna inandıklarını söyledi.

Türkiye'nin ekonomik hedeflerine ulaşması için enerji konusundaki hedeflerinin mutlaka gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Roman, CEZ Grubu'nun, Avrupa'nın borcu en az şirketi olduğunu, Arnavutluk'ta, Slovakya'da önemli yatırımlar yaptıklarını ifade etti.

Roman, Türkiye'nin özelleştirme süreçlerini devam ettirmesi durumunda, özelleştirme ihalelerine katılacaklarını belirterek, üretim, dağıtım alanlarında ve yenilenebilir enerji konusunda yatırımlar yapmak istediklerini kaydetti.

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Roman, bir soru üzerine, "Her ülkenin kendi ulusal kaynaklarını kullanması gerekir. Türkiye'nin ve Çek Cumhuriyeti'nin kömür kaynakları var. Bu kaynaklardan yararlanmak akılcı olacaktır. Nükleer enerji konusu da bence, orta vadede bir enerji kaynağı olarak Türkiye'ye enerji üretimi açısından bağımsızlık sağlayacak bir konu. Ancak, bu yatırımların gideceği yol, biraz da devletin elinde. Devletin de bu yatırımların içinde olması gerekiyor" şeklinde konuştu.