Anlaşma yenilenmezse 500 milyon $'lık ihracat tehlikede

2012'de Mısır ile imzalanan taşımacılık anlaşmasının süresi 22 Nisan'da sona eriyor. Nakliyeciler Mısır'la anlaşmanın devamını istiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, 2012'de Mısır ile imzalanan taşımacılık anlaşmasının süresinin 22 Nisan'da sona ereceğini anımsatarak, anlaşmanın yenilenmemesi halinde yıllık 10 bin taşımanın, bir başka ifadeyle yıllık ortalama 500 milyon dolarlık ihracatın gerçekleşmeyeceğini belirtti. 

Türkiye'den Mısır üzerinden Suudi Arabistan'a, Körfez ülkelerine ve Orta Afrika'ya yapılan taşımalarda alternatif bir güzergahın olmadığını ifade eden Nuhoğlu, "Tek alternatifimiz mevcut Ro-Ro hattının devam etmesidir" dedi. 

Nuhoğlu, Suriye'de yaşanan sıkıntılar nedeniyle 2012 yılında Türk tırlarına bu ülkeden geçişin kapatıldığını, bunun üzerine Ekonomi Bakanlığınca Ro-Ro gemileriyle Türkiye'den Mısır'a taşımacılık hattının devreye alındığını ifade etti. 

Mersin ve İskenderun limanlarından kalkan Ro-Ro gemilerinin, Mısır üzerinden karayoluyla Kızıldeniz'e, buradan Ro-Ro ile Suudi Arabistan'ın Duba Limanı'na geçtiğini anlatan Nuhoğlu, "Bu taşıma son 3 yıldır devam ediyor. Hattın oturması konusunda ciddi destek veren Ekonomi Bakanlığınca 22 Nisan 2012'de Mısır ile 3 yıllığına bir anlaşma imzalandı" diye konuştu. 

Anlaşma ile ilgili bir gelişme yok

Mısır'daki darbe ile birlikte Mısır Cumhurbaşkanlığına Abdülfettah el-Sisi'nin gelmesinin ardından Türkiye ile ilişkilerin bozulduğunu hatırlatan Nuhoğlu, "Bu nedenle Türkiye-Mısır arasındaki taşımacılık anlaşmasının uzatılmaması kararı alındı ancak anlaşmanın uzatılıp uzatılmayacağıyla ilgili resmi ya da somut bir şey henüz yok" ifadelerini kullandı. 

Gelecek ay itibariyle konuyla ilgili nihai kararın alınacağını dile getiren Nuhoğlu, Mısır ile görüşmelerin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme ile Ekonomi bakanlıkları tarafından yürütüldüğünü bildirdi. 

Taşımacılıkta yıllık ortalama 10 bin aracın karayolu ile söz konusu güzergahı kullandığını ifade eden Nuhoğlu, şöyle konuştu: 

"Mısır ile taşımacılık anlaşmasının yenilenmemesi halinde Ro-Ro ve karayolu kullanılamayacak. Burada iki taşıma var. Tırlar Ro-Ro'ya biniyor, sonra karayoluyla devam ediyorlar, bir kez daha Ro- Ro'ya biniyorlar, sonra karayoluyla devam ediyorlar. Tam bir intermodel taşımacılık yapılıyor. Eğer anlaşma yenilenmezse, karayoluyla Suudi Arabistan'a taşıma yapmamız mümkün olmayacak. Bu da yıllık 10 bin taşımamızın yani yıllık ortalama 500 milyon dolarlık ihracatımızın gerçekleşmemesi anlamına geliyor. Türkiye ile Mısır arasındaki taşımacılığın alternatifi denizyolu, konteyner veya tren yolu olamaz. Taşımacılık, söz konusu güzergahtan yapılmazsa yıllık 500 milyon dolarlık ihracat yapamayacağız. Bunun için tedbir alınmasını istiyoruz. Mısır ile yaşanan siyasi sıkıntıdan dolayı somut bir adım atılamadı. Umarız ki kısa sürede adımlar atılır." 

Alternatif bir güzergah yok

Türkiye'den Mısır üzerinden Suudi Arabistan'a, Körfez ülkelerine ve Orta Afrika'ya yapılan taşımalarda alternatif bir güzergahın olmadığını bildiren Nuhoğlu, "İran üzerinden olabilir ama İran ile yaşadığımız problemlerden dolayı şu an o güzergah alternatif olmaktan uzak. Tek alternatifimiz mevcut Ro-Ro hattının devam etmesidir" dedi.  

Ro-Ro gemilerinin Süveyş Kanalı üzerinden geçmesi durumunda ise maliyetin bir gemi için yaklaşık 3 kat artarak, 300 bin dolara yükseleceğini belirten Nuhoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme ile Ekonomi bakanlıkları yetkililerinin sorunun çözülmesi için çalıştıklarını söyledi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir