Asgari ücrette 3. randevu

Toplantıda TÜİK, DPT ve Hazine rapoları değerlendirilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Asgari Ücret Tespit Komisyonu, önümüzdeki yıl uygulanacak asgari ücreti belirlemek üzere üçüncü kez toplandı.

TİSK Genel Merkezi'ndeki toplantıya, hükümet adına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü Fikret Şöhret, işçi kesimi adına Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nihat Yurdakul, işveren kesimini temsilen TİSK Yönetim Kurulu Üyesi Ali Nafiz Konuk katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Şöhret, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ve Hazine Müsteşarlığından istedikleri sosyal ve ekonomik verilerin bir önceki toplantıda kendilerine rapor halinde verildiğini belirterek, raporların sosyal tarafların kendi uzmanlarınca değerlendirilmesine ve üçüncü toplantıda raporların görüşülmesine karar verildiğini anımsattı.

Bu toplantıda, uzmanların yaptıkları değerlendirmelerin ele alınacağını anlatan Şöhret, TÜİK temsilcisinin getirdiği ve "dengeli beslenme kalıbı"na uygun olan Hacettepe Üniversitesinden alınan verilerin de değerlendirileceğini kaydetti. Şöhret, komisyon olarak Türkiye genelinde tek bir asgari ücretin belirlenmesi konusunda mutabık olduklarını ifade etti.

Türk-İş temsilcisi Nihat Yurdakul, TÜİK'e, tüketici fiyat endeksini hesaplama görevi verildiğini ve bunun komisyona sunulacağını söyledi. Bu rakamı gördükten sonra değerlendirme yapacaklarını belirten Yurdakul, komisyonun daha önce hep TÜİK rakamının altında açıklama yaptığını söyledi. Yurdakul, TÜİK'in rakamı üzerinden müzakere yapılacaksa müzakerede bulunacaklarını kaydetti.

Bir gazetecinin, küresel krizin rakamın belirlenmesinde etkisinin olup olmayacağını sorması üzerine Yurdakul, burada belirlenecek rakamın iç piyasayı canlandırmanın bir ayağı olduğunu ve buna göre sonuç çıkacağına inandıklarını dile getirdi.

TİSK Temsilcisi Ali Nafiz Konuk da belirlenecek asgari ücretin mevcut istihdamı koruması, hatta artırıcı düzeyde olması gerektiğini söyledi. Hem istihdam hem ücretler açısından mevcut durumun korunmasına önem verdiklerini vurgulayan Konuk, bunun geri gitmesinin mümkün olmadığını, daha sonra üzerine nelerin verilebileceğinin görüşülüp konuşulacağını ifade etti.