Asgari ücrette devlet katkısı formülü belli oldu

Asgari ücret 1300 TL oldu, devlet 2016 için ek sosyal güvenlik prim yükünün 110 TL’sini karşılayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KAYA

ANKARA – Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Hak-İş Konfederasyonunu ziyaretinde asgari ücretin net 1300 TL’ye yükseltilmesine yönelik destek modelini açıkladı. Komisyon bugün saat 15:00’te toplantıya çağırıldı. Bu toplantıda Bakan Soylu’nun, asgari acretin işçi ve işverenin ortak kararı olarak çıkması için çalışacağı kaydedildi. Daha önce sadece 3 kez asgari ücret tam uzlaşmayla çıkmıştı. 

Buna göre, devlet her bir asgari ücretli için 110 TL katkı sağlayacak. Bu katkı, işverenin SGK’ya verdiği primlerden, işveren tarafından mahsup edilecek. SGK da Hazine’ye fatura ederek bu tutarı alacak. Bu ödeme sadece 2016 yılı için olacak. Kurgulanan bu sistemle 110 TL’lik katkı, asgari ücret dışı olmayacak, 1300 TL net asgari ücretin oluştuğu brüt tutar olan yaklaşık 1645-1650 tutar korunacak. Vergi ve primler bunun üzerinden oluşacak. 

Yeni işe alımı da kapsayacak

Bütçeden karşılanacak 110 TL’lik katkı, halen 1005 TL asgari ücret alanlar ile 1300 TL’ye kadar ücretle çalışanları da kapsayan yaklaşık 8.5 milyon işçi için planlandı. Ayrıca 2016 yılı içinde; 1-9 işçi çalıştıran işyerleri için 1 işçi, diğerleri için mevcut işçilerin yüzde 10’u kadar ilave istihdam yapılması halinde bunlara da destek verilecek. 

Süleyman Soylu, destek için yasal düzenleme gerektiğini ve 5510 sayılı kanuna bir geçici madde ekleneceğini kaydetti. 

Bu yasal düzenlemenin Ocak ayının ilk haftası içinde 1 Ocak’tan geçerli olacak şekilde çıkarılacağını belirten Soylu, yasa teklifine CHP ve MHP’nin destek sözü verdiğini anlattı. 

Öteyandan, düzenlemenin bütçe yükünün sınırlı olacağı tahmin ediliyor. En az 8,5 milyon kişi için ödeme yapılacak olmasına karşılık, Maliye’nin 2015 gelir vergisi dilimlerini yüzde 3,7 ile yüzde 5 arasında, yeniden değerleme katsayısının da altında belirlemesiyle, ücret geliri elde edenlerin gelir vergisinden geçmiş yıllara kıyasla daha fazla gelir elde edileceği, ek yükün bir kısmının buradan karşılanmış olacağı vurgulandı.