Asgari ücrette ikinci görüşme bugün

Toplantıda, “asgari ücreti 1300 liraya yükseltme” vaadinden dolayı rakamdan ziyade, artacak maliyeti kimin (işveren mi yoksa hükümet ve işveren ortaklaşa mı) hangi oranda üstleneceği tartışmaları önem arz edecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2016’da geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere ikinci kez bugün toplanıyor. Türk-İş’in ev sahipliğinde gerçekleşecek toplantıya, 5 işçi, 5 işveren, 5 de devlet temsilcisi olmak üzere, 15 kişi katılacak. Komisyonda işçi kesimini Türk-İş, işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil edecek. 

Toplantıda, AK Parti’nin “asgari ücreti 1300 liraya yükseltme” vaadinden dolayı rakamdan ziyade, artacak maliyeti kimin (işveren mi yoksa hükümet ve işveren ortaklaşa mı) hangi oranda üstleneceği tartışmaları önem arz edecek. 

1300 lira vergiden etkilenmeyecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu başkanlığında 2 Aralık’ta yapılan ilk toplantıda, işçi ve işveren temsilcileri hassasiyetlerini ifade etmişti. TİSK temsilcisi Metin Demir, rakam artışından kaynaklı bazı maliyetleri devletle paylaşmayı talep ederken, Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, kıdemli çalışanlara bin 300 liradan daha yüksek bir ücret verilmesi gerektiğini savunmuştu. 

Tarafların görüşlerini dinleyen Bakan Soylu ise asgari ücretin 2016 yılının tamamı için net 1300 lira olacağını ve vergiden etkilenmeyeceğini açıklamıştı.

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için brüt 1273 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 1000 lira 54 kuruş olarak uygulanıyor. 

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti ise bir işçi için 1496 lira 36 kuruş düzeyinde bulunuyor.