ASO: Yokuş aşağı gidiyoruz ama hızımız da azalma var

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Küçük, sanayi üretim verilerine ilişkin, "toparlanma ümit ettiğimizden daha yavaş gerçekleşecek" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, mayıs ayında sanayi üretiminde meydana gelen yüzde 17,4'lük düşüşü değerlendirirken, "Yokuş aşağıya gidiyoruz ama hızımızda bir yavaşlama var" dedi.

ASO Oda Meclisi toplantısının açılışında konuşan Başkan Özdebir, bugünkü toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in davetli olduğunu anımsatarak, Bakanın yurt dışı gezisi nedeniyle katılım sağlayamadığını, ancak kendisinin yine de çalışma hayatıyla ilgili görüşlerini dile getireceğini söyledi.

Ekonominin yılın ilk çeyreğinde yüzde 13,8 küçülme gösterdiğine işaret eden Özdebir, 2001 krizinde bile bu kadar sert bir küçülmenin yaşanmadığını vurguladı ve "Eğer gerekli tedbirler alınmazsa içinde bulunduğumuz ekonomik krizin 2001'dekinden daha derin olma riskiyle karşı karşıyayız" dedi.

2001 krizinden ihracat sayesinde çıkılabildiğini, ancak bu krizde ihracattaki düşüşün etkili olduğunu anlatan Özdebir, iç talepteki daralmanın da 2001 krizinden fazla olduğunu söyledi. Özdebir, özel tüketim vergisi (ÖTV) - katma değer vergisi (KDV) indirimlerinin katkısıyla tüketim harcamalarındaki düşüşün yılın ikinci çeyreğinde sınırlı kalacağına inandıklarını belirterek, bunun da ikinci çeyrek büyüme rakamlarına olumlu yansıyacağını ifade etti.

Yatırımlardaki düşüş nedeniyle yatırım malı üreticilerinin de zor durumda kaldığını kaydeden Özdebir, sektörün rahatlatılabilmesi için "hızlandırılmış amortisman uygulamasına geçilmesini, traktörler için hurda indirimi yapılmasını ve KDV'nin yüzde 1'i indirilmesini" talep etti.

Kriz sürecinde işsizliğin arttığını, çalışanların reel gelirinde düşüş gözlendiğini belirten Özdebir, iç talebin güçlü biçimde canlandırılmasının zaman alacağını, ekonomi yönetiminin tedbir almaya devam etmesi gerektiğini kaydetti.

Özdebir, ülkede ciddi bir konut stokunun meydana geldiğine de dikkati çekerek, stokun kentsel dönüşüm projelerinde kullanılabileceğini ifade etti.

Kıdem tazminatı fonu

Konuşmasında kıdem tazminatı uygulamasıyla ilgili eleştirilerini de dile getiren Özdebir, uygulamanın 1936 yılında başlatıldığını ve amacının "işini kaybedenlerin geçimlerini güvence altına almak olduğunu" söyledi. Özdebir, "1999 yılında çıkarılan İşsizlik Sigortası Yasası bu gerekçeye cevap vermektedir. Bu nedenle kıdem tazminatının işlevi, işsizlik sigortası yoluyla karşılanmış bulunmaktadır" dedi.

Kıdem tazminatına yeni bir biçim verilmesi ve "fon" kurulması gerektiğini ifade eden Özdebir, hükümetin açıkladığı istihdam paketinde "kıdem tazminatı fonu"nun bulanmamasını eksiklik olarak nitelendirdi.

Özdebir, "Kıdem tazminatının, işsizlik sigortası gibi kullanılmasının getirdiği yükler nedeniyle bazı firmalar kıdem tazminatı yükümlülüğünden kurtulmak için işçileri bir yılını doldurmadan işten çıkarıp yeniden işe almaktadır. Bu uygulamayı yakın zamana kadar geçici işçiler için devlet bile yapmaktaydı" diye konuştu.

 

Küçük: Toparlanma ümit ettiğimizden yavaş olacak

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, Mayıs ayı sanayi üretim verilerine ilişkin olarak, "Grafiğin dipten yukarı doğru adeta yatay bir seyir izleyerek yükseliyor olması, toparlanmanın ümit ettiğimizden daha yavaş gerçekleşeceğine işaret etmektedir" dedi. 

Tanıl Küçük, Mayıs ayı sanayi üretim verilerine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, sanayi üretiminde aralıksız küçülmede 10. aya girildiğini ve hala çift haneli, yüksek küçülme oranları ile karşı karşıya olduklarını belirtti.

Nisan ayındaki yüzde 18,5'tan sonra Mayıs ayında küçülme oranının yüzde 17,4'e gerilediğini ifade eden Küçük, şunları kaydetti:

"İki ay arasında sadece 1,1 puan fark var. Grafiğin dipten yukarı doğru adeta yatay bir seyir izleyerek yükseliyor olması, toparlanmanın ümit ettiğimizden daha yavaş gerçekleşeceğine işaret etmektedir. Bu tablo içinde mayıs ayında üretimin nisana göre yüzde 5 artması olumludur ama yeterli değildir. Sanayi üretimine bakarak, GSYİH'da yılın ikinci çeyreğinde de çift haneliye yakın bir küçülme olacağını söyleyebiliriz."

Yatırım malı imalatındaki yüksek düşüşün devam ettiği, ihracatın üretimi yeterince destekleyemediği bu ortamda, yatırımları ve özellikle iç pazarı canlandırmaya yönelik tedbirlerin mutlaka takviye edilmesi gerektiğine işaret eden Küçük, büyüme verileri gibi mayıs ayı sanayi üretim verilerinin de yapılması gerekenleri hatırlatır nitelikte olduğunu vurguladı.