Av tüfeği imal etmek isteyenler, İçişleri Bakanlığından izin alacak
Uygulanmaya İlişkin Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı
ANKARA - Yivsiz av tüfekleri ile sporda kullanılan nişan tüfek ve tabanca imal etmek isteyenler, İçişleri Bakanlığından izin alacak.
İçişleri Bakanlığının, 2521 sayılı Avda ve Sporda Kullanılan Tüfekler, Nişan Tabancaları ve Av Bıçaklarının Yapımı, Alımı, Satımı ve Bulundurulmasına Dair Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı.
Buna göre, 10 Mart 1092 tarihli yönetmeliğin 4. maddesinin ikinci fıkrası, "Bu Yönetmeliğe göre yurt içinde imal edilecek yivsiz av tüfekleri tiplerinin ve özelliklerinin TS/870 Tüfekler-yivsiz-setsiz, ateşli, kara avcılığı müsabakalar için standardına, spor ve nişan tüfek ve tabancalarının bu konudaki imalat için seçilen ve izin verilen tiplerinin uluslararası standartlarına uygun olması zorunludur" şeklinde değiştirildi.
Yivsiz av tüfekleri ile sporda kullanılan nişan tüfek ve tabancalarını ve bunların aksamını yapmak üzere fabrika veya imalathane kurmak isteyenler, İçişleri Bakanlığından kuruluş izni alacak, fabrika veya imalathane kurmak isteyenler kuruluş izni almak için Sanayi ve Ticaret Bakanlığına istenilen belgeleri üç nüsha halinde hazırlayarak müracaat edecek. Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca uygun görüldüğü takdirde, dosyalardan iki adedi kuruluş izni için uygunluk yazısı ekinde firmaya gönderilecek. Firma bu dosyalara, teknik sorumluluğu üstlenecek mühendisin diploma ve oda kayıt belgesini de ekleyerek İçişleri Bakanlığına müracaat edecek.
Yönetmeliğe göre, fabrika ve imalathanelerde teknik sorumlunun makine mühendisi olma şartı aranacak. Bir teknik sorumlu mühendis, ikamet etmiş olduğu il sınırları içerisinde en fazla 20 firmanın teknik sorumluluğunu üstlenebilecek. Teknik sorumlu olarak çalıştırılan mühendis; ürün tasarımı, proje, iş yeri planlama, malzeme, üretimin tüm aşamaları, ürün kalitesi ve güvenliği, işçi sağlığı ve iş güvenliği, çevre sağlığı ve güvenliği hususlarından birinci derecede sorumlu olacak. İş yeri sahibi ise gerek teknik gerekse idari açıdan iş yerinin tüm faaliyetlerinden birinci derece sorumlu kalacak.
Yivsiz av tüfeği imal eden fabrika ve imalathanelerde üretilen tüfeklerin yürürlükteki TSE/870 Tüfekler- Yivsiz Setsiz, Ateşli, Kara Avcılığı ve Müsabakalar için standardına uygun imal edilip edilmediği hususundaki denetimler, İçişleri Bakanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca ilgili mevzuat çerçevesinde müştereken yapılacak.
Kapasitesi ayda 50 tüfeği aşan fabrika veya imalathanelerin kendi bünyelerinde namlu basınç kontrol tezgahı kuracak. Bu miktardan düşük kapasiteli imalathaneler namlu basınç deneylerini yakınlarındaki fabrika veya imalathanelerin kontrol tezgahlarında ya da Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu basınç kontrol tezgahlarında yaptıracak ve deneyden geçen her namluyu damgalatacak.
Yapılan değişiklikle, yönetmeliğin 9. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan "av tezkeresi veya yivsiz tüfek sahipliği" ibaresi "yivsiz tüfek satın alma" olarak değiştirildi.
"Yivsiz Tüfek Ruhsatnamesi" illerin merkez ilçelerinde valiler, ilçelerde de kaymakamlarca 5 yıl süreli olarak verilecek. Bu belge tüfek sahibine, bulundurma ve meskun mahaller dışında kırsal alanda taşıma yetkisi sağlayacak.
Denetleme ve incelemeler sırasında mevzuata aykırı olarak verildiği saptanan satıcılık belgeleri ile yivsiz tüfek ruhsatnameleri ilgili valilikçe iptal edilecek ve sorumlular hakkında yasal işlem yapılacak.
Yönetmelik İçişleri, Milli Savunma, Tarım ve Köyişleri, Çevre ve Orman, Sanayi ve Ticaret Bakanları ile Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün bağlı olduğu bakanlıklar tarafından yürütülecek.