AVM açılışları hızlandı

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yapılan planlamalarda 2015 yılında AVM açılan il sayısının 60'a yükseleceğine dikkat çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yapılan planlamalarda 2015 yılında AVM açılan il sayısının 60'a yükseleceğine dikkat çekerek, "Yasa taslağının tartışılması bile AVM açılışlarını hızlandırdı. Türkiye'nin dört bir tarafında açılan AVM haberlerinden geçilmiyor. Ama görülüyor ki Ankara daha birinciliği kaptırmayacak" dedi. 

Palandöken yaptığı açıklamada yasanın çıkması yaklaştıkça açılan AVM'lerin sayısının arttığını belirterek şunları kaydetti: 
"AVM açılışları hızlanarak sürüyor. Şuan 54 ilimizde AVM varken 2015 yılında AVM açılan il sayımız 60'a yükselecek. On yıl önce açılan AVM'lerin kiralama alanı büyüklükleri ortalama 30 bin m² büyüklükteyken, 2013 senesinde açılacak AVM'lerin ortalama büyüklüğü 40 bin m²'lere yaklaşmış durumda. Şehir içinde artık AVM yapılacak yeşil alanlar azaldığından birbirine yakın açılıyorlar. Şehrin birçok bölgesinde doygunluk söz konusudur. Hem milli servet heba edilmemesi hem de küçük esnafa daha fazla zarar verilmemesi için hiç zaman kaybedilmeden perakende sektörünü düzenleyen yasa tasarısı yılsonuna yetiştirilmelidir. Artık, ülkenin her yerinden AVM istilasına karşı yükselen sese kulak verilmeli." 

"AVM'lerin yan yana açılmasına da müsaade edilmemeli"

Türkiye'de açılan alışveriş merkezlerinin sayısının 310'u geçtiğini kaydeden Palandöken şöyle devam etti: 

"2002 yılından bu yana AVM'ler yüzde 400 oranında artmış. Ankara'da açılan AVM sayısı 37'ye ulaşmıştır. Kiralanabilir alan da yüzde 10 artışla, 1 milyon 453 bin 424 metrekareye ulaşarak bin kişiye düşen alan 293 metrekareye çıkmıştır. İstanbul'da ise bu yıl içinde açılacaklarla beraber 227 metrekare olacak. Bu kadar çok AVM'nin yan yana açılması hem rasyonel değil, hem ekonomik değil. Daha da açılacak ve planlaması yapılan 70-80 tane AVM var. Perakende Yasası Taslağı'nda aynı meslek grubundan esnafın yan yana dükkân açmaması için düzenlemeler yapılırken devasa AVM'lerin yan yana açılmasına da müsaade edilmemeli."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir