"Avrupa'da er meydanında kafa tutmaya başladık"
OSTİM Başkanı Orhan Aydın, üyelerinin Avrupa'da er meydanına çıkıp oradaki kümelerle yarışabildiğini, "Biz sizden daha iyi yapabiliyoruz" diyebildiklerini söyledi. (Yeşim Ardıç)
YEŞİM ARDIÇ
OSTİM İş ve İnşaat Makineleri Kümesi'nin (İŞİM) 4'üncü genel kurulu tamamlandı. OSTİM Başkanı Orhan Aydın, buradaki sanayicilerin artık Avrupa'da er meydanında kafa tutmaya başladığını belirtirken, Anadolu OSB Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, Türkiye'de ihracatın ithalata bağımlı olmasından yakındı.
MAKFED Genel Sekreteri Zühtü Bakır da sektörün bu yıl ihracatta 15 milyar dolar seviyesini yakaladığı bilgisini verdi.
İŞİM başarı hikayesi yazdı
İş ve İnşaat Makineleri Kümesi 4'üncü Genel Kurulu'nda konuşan OSTİM Başkanı Orhan Aydın, kümelenmenin gelişmiş ülkelerin kullandığı bir kalkınma modeli olduğunu söyledi. Kümelenmenin rekabetle işbirliğinin bir arada yürümesini sağladığını belirten Aydın, İŞİM'in bir başarı hikayesi yazdığını, bunu diğer bölgelere yaymanı da kendilerine bir görev olarak edindiklerini belirtti. İŞİM'in Avrupa'da er meydanına çıkıp oradaki kümelerle yarışabildiğini söyleyen Aydın, oradaki kümelere de "Biz sizden daha iyi yapabiliyoruz diyebiliyorlar" ifadelerini kullandı.
"İthal girdi kullanmadan ihracat yapamıyoruz"
Ankara'nın memur ve öğrenci şehri olmaktan çıkarak üretim şehrine dönüşmeye başladığını belirten Anadolu OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, buna karşılık Türkiye'de ithal girdi kullanılmadan ihracat yapılamadığını bildirdi.
"Oysa tükettiğimiz her şeyi üretebilecek güçteyiz, yerli üretim şartıyla" diyen Tuncay, ancak yerli üretimin tüketilmesi konusunda endişeleri bulunduğunu anlattı.
Üretmeyen bir toplumun kalkınmasının mümkün olmadığına işaret eden Tuncay, üretime kooperatif olarak başlayan OSTİM'in, ardından OSB haline geldiğini ifade etti. Hüseyin Kutsi Tuncay, üretim sektörünün taksici veya dolmuşçular kadar örgütlü olmamasından yakındı.
"Makine sektörü 77 milyar liralık katma değer üretti"
Makine İmalat Sanayi Dernekleri Federasyonu (MAKFED) Genel Sekreteri Zühtü Bakır, makine imalat sanayinin 2017 yılında 77 milyar liralık üretimle 15 milyar liralık katma değer oluşturduğunu söyledi. Bu yıl 15 milyar dolarlık ihracat yapılmasına karşın, ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 59 seviyesinde olduğunu kaydeden Bakır, "Ülkemiz zenginleştikçe daha çok makineye ihtiyacımız var, imal edemezsek ithal etmek zorundayız" diye konuştu. Zühtü Bakır, Güney Kore, İtalya, Tayvan gibi ülkelerde yaptıkları incelemede kümelenme modeline önem verildiğini gördüklerini söylerken, kümelenmelerin yarışa sokulmadan mevcut halleriyle tespit edilerek, oldukları yerde desteklenmesini öngören bir mekanizma kurulmasını önerdi.
"Tasarımdan üretime kadar her noktada üretim yapan mühendis yetiştireceğiz"
OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Tamer Altınok, tasarımdan üretime kadar her noktada işini en iyi yapan mühendisler yetiştireceklerini söyledi. Sanayinin üniversitesi olmayı hedeflediklerini kaydeden Altınok, mevcut koşullarda mühendislerin ancak mezun olduktan sonra pratik kazanabildiklerini vurguladı.
"Makine sektörüne özel Türk Ticaret Merkezi kurulmalı"
İŞİM Kümesi Yönetim Kurulu Başkanı Halide Rasim, görev yaptığı süre boyunca gerçekleştirilen faaliyetlerden bahsetti. Bu süreçte Türk iş makineleri markasının, dünyada aranan bir değer olması için çalıştıklarını dile getiren Rasim, üreticilerin uluslararası rekabette öne çıkması çalışmalarını başlattıklarını aktardı. Halide Rasim, önümüzdeki dönemde yurt dışında bir iş makinelerine özel bir Türk Ticaret Merkezi kurulmasını hayal ettiklerini kaydetti.