Baharatçılar dünya ile rekabet için destek istiyor

Kimyon, anason, rezene ve susama kilogram başına 1 lira destekleme verilmesi halinde bu ürünlerin ilk aşamada üretiminin artacağı belirtildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Moiz Hemsi, baharat üretiminin destek kapsamına alınması halinde hem üretimin artacağını hem de ihracatın yükselişe geçeceğini bildirdi.

Hemsi, birliğin 2015 yılı olağan genel kurul toplantısında yaptığı konuşmada, son 6-7 yıllık süreçte Türkiye'nin kimyon üretiminin 15 bin tondan 5 bin ton seviyesine, anason üretiminin 10 bin tondan 6 bin tona, susam üretiminin ise 20 bin tondan 15 bin tona gerilediğini ifade etti.

Kimyon, anason, rezene ve susamın yıllık ürün olduğuna dikkati çeken Hemsi, bu ürünlerde kilogram başına 1 lira destekleme verilmesi halinde ilk aşamada üretimin artacağını, sonraki aşamada ise Türkiye'nin dünyadaki rakipleri ile fiyat rekabeti yapabilir noktaya geleceğini kaydetti.

Hemsi, bu dört üründe 2011 yılında 40 milyon dolar seviyesinde olan ihracatın 32 milyon dolara gerilediğini, destekleme olması halinde ihracatın 50 milyon dolara çıkacağını dile getirerek, "Türkiye baharat üretimini destekleme kapsamına alırsa hem üretim artar, hem de rekabetçiliğimiz artar bu sayede baharat ihracatımız da yükselişe geçer." dedi.

Tarım ürünleri üretiminde ilaç kalıntısı sorunu yaşadıklarına işaret eden Hemsi, bu sorunu aşmak için üreticilerin daha duyarlı olmasına gerektiğine vurgu yaptı.

Hemsi, 2016 yılının "Dünya Bakliyat Yılı" ilan edildiğini hatırlatarak, “Türkiye’nin önemli ihraç kalemi olan bakliyatta artık ithalatçı konumuna geldik. Bakliyat üretiminin artması ve tekrar ihracatçı pozisyonuna gelmemiz için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın üretimi artıracak tedbirleri alması gerekir." diye konuştu.

Genel kurulda, Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin 2016 yılı bütçesi ve iş programı kabul edildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir