Balık bol, fiyat uygun, tüketim kısıtlı

Balıkçılar için bereketli bir sezon yaşanırken, tezgahlar balıkla dolunca fiyatlar ucuzlasa da tüketim kısıtılı kaldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - "Vira bismillah" diyerek 1 Eylül'de denize açılan balıkçılar, bereketli geçen sezonda fiyatların düşmesine rağmen tüketimin kısıtlı kalmasından şikayetçi.  

Her gün Türkiye karasuları ve uluslararası sularda avlanan tonlarca balığın giriş yaptığı İzmir Balık Hali'nde balık piyasasının nabzı ölçüldü ve sektör temsilcileriyle sezon değerlendirmesi yapıldı.

İzmir'in yanı sıra çevre iller Aydın, Denizli, Manisa, Uşak ve Afyonkarahisar'ın balık ihtiyacının karşılandığı halde, fiyatlar balık miktarına göre değişiyor. Balığın bol olduğu günlerde alıcıların yüzü gülerken, satıcılar da ürününü ucuza satsa da sezonda bolluğunun memnuniyetini yaşıyor.  

Her gün 50-60 kamyon bağın getirildiği halde, sabah 05.00'te başlayan satış, 09.00 sıralarında bitiyor. Hale dolu gelen kamyonlar bir kaç saat içinde boşalırken, getirilen balıkların büyük bölümü alıcıların araçlarına yükleniyor. 

Halde, avcılıkta "boy" yasağına uyulup uyulmadığı da takip ediliyor. Avlanma limiti 20 santimetre olan çinakopun boy ölçümü yapılıyor. Kasadan rastgele alınan çinakopların cetvelle yapılan boy ölçümünde 22 santimetrenin üzerinde olmasına dikkat ediliyor.   

Hamsinin kasası 20, sardalyanın 30 lira 

Balığın yanı sıra her çeşit deniz ürününün de satışının yapıldığı halde, bu sezon denizlerde yaşanan bereketle fiyatlarda düşüş yaşanıyor.  

En fazla hamsi, sardalya, sarıkanat, çinakop, tekir, istavrit, levrek ve çipuranın getirildiği halde, kilosu 70 liranın altına nadiren düşen trança, arzın fazla oluşuyla 35 liradan satıldı. Halin en fazla işlem gören ürünlerinden hamsinin kasası 20-25, sardalyanın 30-35, sarıkanatın ise 60-70 liradan alıcı buldu.  

"Sezon bereketli, her keseye uygun balık var" 

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Balıkçılık ve Av Malzemeleri Grubu Meslek Komitesi Meclis Üyesi Şahin Çakan, yaptığı açıklamada, son yılların en bereketli av sezonunu geçirdiklerini dile getirdi.  

Sezonun başladığı 1 Eylül'den bu yana ağların genellikle dolu çekildiğini belirten Çakan, göç balıklarının erken gelmesinin ve hava şartlarının iyi gitmesinin sezona bolluk getirdiğini söyledi.  

Çakan, fiyat seviyesinin denizde olumsuz hava koşulları yaşandığı dönemler dışında sezon sonuna kadar sürmesini beklediklerini ifade ederek, "Balık bol, fiyatlar ucuz, her keseye uygun balık bulmak mümkün" dedi.  

Balıkçı tüketimin kısıtlı olmasından dertli  

Sezondaki bereketin fiyatlara yansıdığını ve Türkiye'de en çok tüketilen balık türleri olan hamsi, sardalya, palamut ve çinakopta fiyatlarının yarı yarıya düştüğünü kaydeden Çakan, buna karşın Türkiye'de balık tüketiminin çok kısıtlı olmasından yakındı.  

Çakan, balığın sahip olduğu besin değerine rağmen Türkiye'de temel bir gıda maddesi olarak değil "fantezi" yiyecek olarak görüldüğünü dile getirerek, şunları kaydetti:  

"Balığı maalesef tüketemiyoruz. İnsanımızda balık tüketme alışkanlığı zayıf, kişi başına yıllık ortalama 7 kilo tüketiliyor. Halkımız, ucuz olmasına rağmen balığı lüks görüyor. Yıllık balık tüketimi Japonya'da ise kişi başına 70 kilo. Fiyatlar yüksek değil, gayet uygun. Diğer temel gıda maddelerinin fiyatının yüksek olduğu bir dönemde balık fiyatları 6-7, 10 lira arasında değişiyor. Balık, bir ailenin bir kiloyla doyabileceği bir ürün ama halkımız balığı lüks görüyor." 

Afyonkarahisar'dan İzmir'e balık almaya geldi 

Afyonkarahisar'ın Sultandağı ilçesinden İzmir Balık Hali'ne balık almaya gelen Fatma Yıldırım da fiyatların bolluk durumuna göre değiştiğini belirtti. Sultandağı'nda perakende satış yeri bulunduğunu dile getiren Yıldırım, şunları söyledi:  

"Sürekli geliyoruz. Buradan götürüp satıyoruz. Bu yıl Karadeniz ürünü biraz pahalı. Nedenini bilmiyorum, ihracata gidiyor deniyor. Bugün hamsi aldık. Alabalık, palamut, levrek bütün çeşitlerden alacağız. Her gelişimizde bin liranın üzerinde balık alıyoruz. Afyon soğuk bir bölge olduğundan balık iyi satılıyor. Hele kar yağınca balık daha fazla tüketiliyor. En çok, ucuz olduğu için her halde hamsi tüketiliyor. Hamsiyi 7-10 liradan satıyoruz. Buradan alışımız orada fiyatı etkiliyor. Ucuza alırsak, ucuz satarız, pahalı olursa biz de ona göre fiyat belirliyoruz." 

Bu konularda ilginizi çekebilir