Balık borsası kurulsun
İSTANBUL- İstanbul Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği (İSTBİRLİK) Başkanı Erdoğan Kartal, sona eren balık sezonunun bereketli geçtiğini, ancak balıkçıların istenilen düzeyde kazanamadığını belirterek, "Önerimiz, balık borsasının oluşması. Balıkta arz ve talep dengesi ayarlanmalı" dedi.
Kartal, 1 Eylül'de açılan balık avı sezonunun 15 Nisan'da sona erdiğini hatırlattı.
Balık avının çeşitli maliyetleri bulunduğunu anlatan Kartal, sezonun iyi ve bereketli geçmesinin, balıkçıların para kazandığı anlamına gelmeyeceğini, tuttukları balığı maliyetinin altında ya da çok az karla sattıklarını söyledi.
Sezonda hamsinin kasasını 10 lira, palamutun çiftini 3 liraya sattıklarını belirten Kartal, şu bilgileri verdi:
"Maliyetler yüksek. Balığın bol olması durumunda fiyatlar düşüyor. Maliyeti karşılamak için daha fazla balık tutulması gerekiyor. Daha fazla balık için de daha fazla masraf yapılıyor. Bu durum bizi sıkıntıya sokuyor. Balık tutsak da tutmasak da zarar ediyoruz. Bereketli bir sezonu balıkçılar olarak zararda kapattık. İşin aslı her sene av sezonunu zararla kapatıyoruz. Bankalara, kabzımala borçlar artıyor.
Balıkçıların fiyatı belirleme imkanı yok. Balık halinde fiyatlar kabzımallar üzerinden belirleniyor. İstavritin kasasını 30 liraya sattık. Bu kasada 15 kilogram balık var. Yani kilosunu 2 liraya satmış oluyoruz. Bu fiyatın içinden çalışanın ve mazotun parasını, vergisini, kabzımalın komisyonunu, nakliye masraflarını, kasa parasını ödüyoruz. Bu durumda, kilosu için 2 lira aldığımız istavritten bize ne kalır? Bizden 1 liraya çıkan balık, piyasada 10 liradan aşağıya alınamıyor. Arada 9 lira gibi bir rakam var ve bu rakamı aracılar kazanıyor. Biz de 1 lirayla iflas durumuna gidiyoruz. Balıkçının durumu iyi değil. Böyle bir maliyetle iflas olmaz mı?"
"Son yılların en iyi sezonu"
İSTBİRLİK Başkanı Erdoğan Kartal, bu sezon Karadeniz'de hamsi kıtlığı yaşandığını dile getirerek, Karadeniz'de "yavrumsu hamsi" bulunduğu için vatandaşların bu balıktan mahrum kaldığını anlattı.
Kartal, "Onun dışında palamut, çinekop, lüfer bol miktardaydı. Bu balıklar için son yılların en iyi sezonuydu. Özelikle palamutun geçen seneye göre epey artması bizi sevindirdi. Marmara hamsisi de bereketliydi. Karadeniz'de hamsi olmaması sıkıntıydı. Halk özellikle eylül ayında palamut yedi. Palamutun ve çinekopun fiyatı da uygundu. Yani vatandaş bu sezon balığını uygun fiyata yedi" diye konuştu.
"Balık borsası oluşsun"
Erdoğan Kartal, bazı şeylerin değişmemesi halinde gelecek sezonda da balık bol olmasına karşın balıkçıların kazancının düşük olacağını belirterek, bu sıkıntının giderilmesi için bazı önerileri bulunduğunu söyledi.
"Kooperatif olarak önerimiz; balık borsasının oluşması. Arz ve talep dengesi ayarlanmalı" diyen Kartal, balıklara belli ölçüde kota konulmasını istedi.
Kartal, kota konulmaması halinde, 1 liraya sattıkları balığı vatandaşın 10 liraya yemeye devam edeceğini, aradaki farkın belli kişilere gideceğini, bu durumda denize çıkamayacaklarını kaydetti.
Balık borsası olmamasının sadece kendilerine değil, halka da zarar verdiğini savunan Kartal, "Bugün balık azsa önceki gün aldığınız balık 15 lira oluyor. Bu durum acil bir şekilde düzenlenmezse hem vatandaş hem de avcılar rahatsız olur. Düzeni kurmamız lazım. 10 liraya satılan balıktan kazancım 1 lira olmamalı" ifadelerini kullandı.
İSTBİRLİK Başkanı Kartal, balık halinin Kumkapı'dan Gürpınar'a taşınacağını hatırlatarak, balığın burada yeni sistemle satılacağını, kabzımalların aradan çıkacağını anlattı. Kartal, bu durumun balıkçıların kazancını bir anda yüzde 7-8 artıracağını aktardı.