Bankacılar, Başbakan'la görüşecek

Ziraat Bankası GM Çağlar, son gelişmeleri değerlendirmek üzere yarın Erdoğan'la bir araya geleceklerini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, piyasalardaki son gelişmeleri değerlendirmek üzere TBB olarak Başbakan Erdoğan'la yarın görüşeceklerini açıkladı.

Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) 50. kuruluş yıl dönümü resepsiyonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çağlar, bugün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yaptıkları görüşmede sektöre bakış açısının ve global dalgalanmadaki durumun konuşulduğunu, bilgi alışverişinde bulunulduğunu söyledi.

Çağlar, "Cumhurbaşkanımız konuyla çok yakından ilgili. Öteden beri sürekli takip ediyorlar. Biz daha önce İstanbul'un finans merkezi olmasıyla ilgili bir çalışmayı kendisine arz etmiştik. Buraya gelirken onu bütün detayıyla okuduğunu ve ince ayrıntısına kadar vakıf olduğunu gördük. O bizi çok mutlu etti." şeklinde konuştu.

İstanbul'un finans merkezi olması projesinin ertelenmediğini, bu ortamda cazibesi öne çıkarılması gereken bir konu haline geldiğini ifade eden Çağlar, bütün dünyada paranın nereye gideceği konusunda ve büyük global ekonomi denilen ekonomilerde ciddi sorunlar bulunurken, Türkiye'de bankacılık sektörünün dimdik ayakta durduğunu, bunun da finans merkezi olmak olgusunu hızlandırabileceğini ifade etti.

Ziraat Bankası'nın İstanbul'a taşınması konusunda herhangi bir aksama bulunmadığını, arsayı aldıklarını ve proje firmalarıyla görüşüldüğünü dile getiren Çağlar, "Geliyoruz. Yerimiz, yurdumuz belli" dedi.

"Kredi geri çağırma, her krizin klasik söylemi"

Çağlar, bir gazetecinin, "Bankalardan vadesinden önce kredilerini geri çağıran var mı?" sorusu üzerine, kredilerin geri çağrıldığına ilişkin kendilerine yansıyan herhangi bir bilgi olmadığını belirterek, şöyle devam etti:

"Kendi aramızda yaptığımız toplantıda, 'Kusura bakmayın, geri çektik' diyen bankamız da yok. Faizler yükselince... Yazıyı şöyle gönderiyorsunuz; 'Önce yüzde 20 faizle kredi kullanıyordunuz, şimdi faiz oranı yüzde 25 oldu. Ya o orandan kullanın veya kullanmayacaksanız kapatın.' Bu 'kapatın' cümlesi, krediler geri çağrılıyor gibi belki algılanmış olabilir. Ama bu her kriz, her dalgalanmanın klasik söylemidir."

"TBB olarak Başbakan'la görüşeceğiz"

Bu dönemin her zamanki olağan dönemden farklı olduğunu, buradaki bütün düzenlemeleri ve tedbirleri de olağan dönemin ötesinde düşünmek gerektiğini kaydeden Çağlar, "Bu kriz döneminin daha rahat geçirilebilmesi için alınması gereken tedbirler... Bunu zaten otoriteler görüyor, Hükümet görüyor. Çeşitli çalışmalar yapıyor. Mevduatın güvencesi ile ilgili bir düzenleme yapıldı. Şu anda buna ihtiyacımız olmamakla birlikte bu yasal düzenlemenin altyapısı oluşturulmuş vaziyette" diye konuştu.

Mevduata sınırsız güvence verilmesinin bankalarda faiz yarışına neden olup olmayacağının sorulması üzerine de Çağlar, "2001'den farklı bir noktadayız. BDDK'nın yakından takip etmesi ve gözetimi burada haksız bir rekabete imkan vermeyecektir diye düşünüyorum" yanıtını verdi.

Çağlar, TBB'nin, piyasalardaki son gelişmeleri değerlendirmek üzere yarın Başbakan Erdoğan ile görüşeceğini de bildirdi.