'Bankalar kazanırken KOBİ'ler zarar ediyor'

KOBİDER Başkanı Özgenç, 'Bankalar kazanırken KOBİ'ler zarar etmektedir. Bu haksızlık bankaların faaliyet dışı kalemlerden elde ettiği haksız ücretler nedeniyle her geçen gün daha da artmaktadır' dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, bankalar kazanırken KOBİ'lerin zarar ettiğini, bu haksızlığın bankaların faaliyet dışı kalemlerden elde ettiği haksız ücretler nedeniyle her geçen gün daha da arttığını söyledi.

KOBİDER'den yapılan açıklamaya göre Özgenç, Başbakan Binali Yıldırım'ın bankacılık sektörüne yaptığı uyarıya aynen katıldığını ve desteklediğini kaydetti.

Türkiye'de 49 bankanın 37'sinde yabancı ortaklık olduğunu anımsatan Özgenç, ülke ekonomisini finanse edebilecek olan bankacılık sektörünün yabancı sermayeye satıldığını dile getirdi.

'Türkiye para ticareti için cazip hale geldi'

Özgenç, bu durumu fırsat bilen bazı bankaların tefeci anlayışıyla hareket ederek esnaf ve KOBİ'leri borç sarmalına ittiğine işaret ederek, hükümetlerin uzun süre ucuz döviz, yüksek faiz politikası uygulamasının Türkiye'yi para ticareti yapanlar için cazip bir ülke haline getirdiğinin altını çizdi.

Açıklamada Özgenç'in şu görüşlerine de yer verildi:

"Başbakan Binali Yıldırım, bankalara yönelik yaptığı açıklamada, 'Lütfen reel sektörün sesine kulak verin. Tefeciliği bırakın, gerçek ekonomiye dönün.' diyorsa bir yerlerde sorun var demektir. Bankalar kazanırken KOBİ'ler zarar etmektedir. Bu haksızlık bankaların faaliyet dışı kalemlerden elde ettiği haksız ücretler nedeniyle her geçen gün daha da artmaktadır. Oysa bankacılık sistemi ile reel sektör bir terazinin iki kefesi gibidir; biri olmazsa diğerinin bir önemi yoktur. Fakat ne hikmetse bankaların bulunduğu kefe hep yukarıda kalırken, KOBİ'lerin içinde bulunduğu kefe genelde aşağıda kalmaktadır. Bu durum ise terazinin ayarının bozuk olduğunu göstermez. Tam aksine bankalar kazanırken KOBİ'lerin zararda olduğunu gösterir. Netice itibarıyla bankacılık sistemi ile reel sektör terazinin iki kefesi gibidir. Biri olmazsa diğerinin bir önemi yoktur."