BBVA'da kartlar Sezgin'e emanet

Ödeme sistemleri operasyonunu, Mehmet Sezgin İstanbul'dan yönetecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Garanti Bankası'nın hissedarlarından Banco Bilbao Vizcaya Argentaria S.A.'nın (BBVA), geçen yıl 2 milyar euro gelir elde ettiği, 54 milyon kredi kartı kullanıcısına hizmet veren ödeme sistemleri operasyonunu, Mehmet Sezgin İstanbul'dan yönetecek.

Garanti Ödeme Sistemleri Genel Müdürü Mehmet Sezgin, İspanya'nın en büyük 2. bankası BBVA'nın Global Ödeme Sistemlerinden Sorumlu Başkan'ı olarak atandı. Sezgin, Ergun Özen ile birlikte, Garanti Ödeme Sistemleri'nin Eş Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yaparken, şirketin genel müdürlük görevini ise Onur Genç üstlenecek. Genç, Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcılığına da devam edecek.

Bireysel bankacılık ve kartlı ödeme sistemlerinde İstanbul'un bir üs haline geldiğini ve örnek bir düzen olduğunu kaydeden Sezgin, "Yatırım bankacılığının merkezi New York, özel bankacılığın merkezi İsviçre ise kartlı ödeme sistemlerinin merkezi de İstanbul. İnovasyon merkezinden uzak kalamam burası güç kaynağı" diye konuştu.

Geçen hafta Perşembe günü BBVA'da ilk mesai gününü de geçiren Sezgin, görevindeki planlarını anlatırken şimdiden yeni pazarlarda büyümenin planlarını yapıyor.

Sezgin, BBVA'nın Çin, Hindistan, Rusya ve Brezilya pazarlarından en az ikisinde olması gerektiğini düşündüğünü anlatırken, "Kart işinde iyiyseniz ve global bir banka olmayı hedefliyorsanız mutlaka en az birinde, mümkünse ikisinde keşke hepsinde iyi iş yapmanız lazım. Dünya GSMH'sı 68 trilyon dolar. Kartlarla 19 trilyon dolar civarında işlem yapılmış. Bu yüzde 28'e denk geliyor. Yani dünyanın yüzde 72'si nakit kullanıyor. Gidilecek yol dediğinizde bu kadar büyük bir potansiyel var" dedi.

Garanti'nin 2010 verilerine göre ödeme sistemlerinde Avrupa'nın 7'nci büyük bankası olduğuna dikkat çeken Sezgin, "Muhtemelen 2011 verileri açıklandığında 5'inci sıraya çıkmış olacağız" değerlendirmesinde bulundu.

2001'den beri geçen dönemde kartlar kayıtlı ekonomiye geçişte Türkiye'nin önemli mesafeler almasını sağlarken teknolojinin yanı sıra taksitli ödeme, kampanya kullanımı gibi noktalarda diğer pazarlara örnek olduğuna atıfta bulunan Sezgin, geçen 10 yılda Garanti'de izledikleri stratejiyi BBVA'ya da yansıtmak istediğini aktardı.

Sezgin'in bu görevi üstlenmesi ile aslında Bonus, BBVA'ya ihraç edilmiş olurken yeni dönemde GÖSAŞ'ın sistemi, organizasyon yapısı ve işletme dinamikleri İspanyollar için model olacak. Sezgin, "Farklı ülkelerdeki işleri nasıl birbirine entegre edebileceğimize, nasıl daha verimli hale getirebileceğimize bakacağız" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir