Birleşik Metal-İş: Asgari ücret, 39 euro düştü

Birleşik Metal-İş Sendikası, asgari ücretin, dövizdeki dalgalanmayla 311 euroya gerilediğini bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından yapılan araştırmada, brüt asgari ücretin, küresel finansal krizin ardından dövizde yaşanan dalgalanmayla son 2 ayda 39 Euro gerileyerek 311 Euro düzeyine geldiği ifade edildi.

Alınan bilgiye göre, Birleşik Metal-İş Sendikası Araştırma Dairesi, Merkez Bankası, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Eurostat verileri ile uluslararası finansal istatistikleri kullanarak yaptığı araştırmada, küresel finansal krizin ve beraberinde yaşanan gelişmelerin asgari ücrete etkisine değerlendirdi.

Araştırmada, Türkiye'nin, AB ülkeleri ile karşılaştırıldığında krizden asgari ücretlinin en çok etkilendiği ülkelerden biri olduğu savunuldu. Araştırmaya göre, 1 Eylül 2008-30 Ekim 2008 tarihli döviz kurları üzerinden yapılan hesaplamaya göre YTL, Euro karşısında 30 Ekim itibariyle yüzde 12 değer kaybetti. Aynı tarih itibariyle Euro bölgesi dışında kalan AB ülkelerinin para birimleri ise Euro karşısında yüzde 7 kayıp ile yüzde 17 artış arasında değer değişimi yaşadı.

Türkiye'de asgari ücretlilerin, Eylül ayı başında 351 Euro brüt ücrete sahipken, bu miktarın 30 Ekim itibariyle 312 Euroya gerilediği ifade edilen araştırmada, döviz kurlarındaki değişimin asgari ücretin 39 Euro gerilemesine yol açtığı belirtildi.